SVJETSKI DAN KAZALIŠTA – Svjetlost umjetnosti naše je oružje za borbu protiv mraka, neznanja i ekstremizma

Datum objave: 27. 3. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Danas je Svjetski dan kazališta. Dobra je to prigoda za podsjetiti se na snagu, poruku i značaj izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva, a ovogodišnje poruke Želimira Mesarić i Samihe Ayoub čitat će se danas u kazalištima prije predstava.

Od 1962. godine na dan 27. ožujka International Theatre Institute organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Poznati umjetnici, dramatičari, redatelji, književnici i glumci pišu univerzalnu poruku koja se prevodi i širi javnim prostorom. ove godine ta čast je pripala hrvatskom kazališnom redatelju, pedagogu i kulturnom djelatniku Želimiru Mesariću dok je autorica međunarodne poruke za Svjetski dan kazališta egipatska glumica Samiha Ayoub.

“Čuvajmo sveto mjesto – pozornicu. Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zasljepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu… Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem, ” kaže, između ostalog, Želimir Mesarić.

“Kazalište je u svojoj srži čist ljudski čin koji se zasniva na samoj suštini čovječnosti, na životu. Riječima velikog rodonačelnika Konstantina Stanislavskog, “Ne ulazite nikada u kazalište s blatom na nogama. Svoju prašinu i prljavštinu ostavite vani. Zajedno s kaputima i ogrtačima odbacite svoje male brige, prepirke, tričave poteškoće – sve ono što vam uništava život i odvlači pažnju od umjetnosti – na ulazu.” Kada iziđemo na pozornicu, na nju izlazimo samo s jednim životom u sebi za jedno ljudsko biće, no taj život posjeduje veliku sposobnost dijeljenja i umnožavanja kako bi se pretvorio u brojne živote koje prenosimo u ovom svijetu kako bi oživio, procvao i prenio svoj miomiris drugima.

Ono što mi u svijetu teatra činimo kao dramski pisci, redatelji, glumci, scenografi, pjesnici, glazbenici, koreografi i tehničari, svatko od nas bez iznimke, jest čin stvaranja života koji nije postojao prije izlaska na pozornicu. Taj život zaslužuje brižnu ruku koja ga nosi, grudi pune ljubavi koje će ga na sebe privinuti, dobro srce koje će s njime suosjećati, te trezven um koji će mu dati potrebne razloge da nastavi i preživi.Ne pretjerujem kada kažem da je ono što činimo na pozornici sam čin života i da ga stvaramo ni iz čega, poput žeravice koja sjaji u mraku, razbijajući noćnu tminu i grijući njezinu hladnoću. Mi dajemo životu sjaj. Mi ga otjelovljujemo. Mi ga činimo opojnim i značajnim. Mi pružamo razloge da ga se razumije. Svjetlost umjetnosti naše je oružje za borbu protiv mraka, neznanja i ekstremizma.” kaže u svojoj poruci Samiha Ayoub.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok ( Predstava “Sanjareva priča”)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn