SVJETSKI DAN DIJABETESA – Požeško-slavonska županija pri vrhu po pojavnosti, mnogi ni ne znaju da nose “slatkog ubojicu”

Datum objave: 14. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, OŽB Požega i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu javnozdravstvenom akcijom u predvorju Opće županijske bolnice Požega obilježili su danas Svjetski dan dijabetesa. Građani su mogli prekontrolirati vrijednosti šećera u krvi, krvnog tlaka, izračunati postotak masnog tkiva te dobiti korisne savjete. Kako je Požeško-slavonska županija pri samom vrhu po pojavnosti šećerne bolesti, u Općoj županijskoj bolnici otvorena je početkom godine i Ambulanta za dijabetičko stopalo, druga te vrste u Republici Hrvatskoj.

Međunarodna federacija za dijabetes (International Diabetes Federation, IDF) ove je godine za Svjetski dan dijabetesa (šećerne bolesti) odabrala temu „Obitelj i dijabetes“. Istaknuta je uloga obitelji u prevenciji, edukaciji, zbrinjavanju i njezi vezano uz dijabetes, naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

“Uloga obitelji je vrlo velika. Na većinu čimbenika rizika na koje možemo utjecati prehranom, tjelovježbom, može utjecati i osoba visokog rizika, oboljeli a i obitelj te omogućiti okolinu za vođenje zdravog stila života. Također, dobro educirana obitelj može puno pomoći u podizanju kvalitete skrbi za oboljele i sprečavanju komplikacija, a u takvoj obitelji i rezultati liječenja oboljele osobe su puno veći. U Republici Hrvatskoj je registrirano gotovo 300.000 osoba s dijagnozom dijabetesa, a procjena je da ih je oko 500.000 dakle gotovo svaki drugi dijabetičar ne zna da ima šećernu bolest. U Požeško-slavonskoj županiji prema procjenama imamo više od 5000 osoba koje imaju dijabetes, a pri tom svi nemaju dijagnozu, tek oko 3500 osoba je i dijagnosticirano. Znači, trenutno imamo najmanje 1500 osoba u našoj županiji koji imaju dijabetes a ne znaju za to i taj neotkriveni dijabetes vrlo je opasan i vrlo brzo dovodi do teških komplikacija. Stoga je vrlo važno kontrolirati vrijednosti šećera u krvi,” naglasila je dr. Kovačević.

Podaci Požeško-slavonsku županiju svrstavaju iznad državnog prosjeka po broju dijabetičara, potvrdili su dr. Ivan Kajinić internist-endokrinolog i dr. Ferdinand Slišurić, vaskularni kirurg koji su se priključili današnjoj akciji te ujedno predstavili rad Ambulante za dijabetičko stopalo, druge takve ambulante u Republici Hrvatskoj nakon ambulante pri Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac.

“Najviše se susrećemo sa šećernom bolesti tip 2. Dijabetes je veliki zdravstveni problem i na globalnoj i na lokalnoj razini i vrlo je važno da mi kao liječnici reagiramo na vrijeme kod naših bolesnika kako bi spriječili kronične komplikacije – kardiovaskularne bolesti, bolesti oka i bubrega, neuropatije, gangrene koje dovode do amputacije i drugo. Važno je stoga na vrijeme prepoznati šećernu bolesti kako bi ljudi na vrijeme promijenili i svoj životni stil. Danas su brojne mogućnosti liječenja, ali prevencija je na prvom mjestu. Požeško-slavonska županija na viskom je petom mjestu po prevalenciji, a naši pacijenti se najčešće javljaju s već uznapredovalom bolešću jer ovdašnji stil života očigledno ima veliki utjecaj na pojavnost ove bolesti,” naglasio je dijabetolog dr. Ivan Kajinić.

“Želimo staviti naglasak na prevenciju, osobito na prevenciju dijabetičkog stopala, problem koji ima veliki broj bolesnika s dijabetesom. Drugi smo u Hrvatskoj stoga početkom ove godine osnovali Ambulantu za dijabetičko stopalo čiji je cilj pružiti pacijentima osnovni pregled stopala te sve potrebne informacije o pravilnoj skrbi ali i opasnostima koje prijete. Redoviti pregledi, najmanje jednog godišnje, koji su obaveza svakog dijabetičara, može se spriječiti pojava komplikacija jer je poznato da jednom kada nastane ranica na stopalu često dođe do toga da pacijent izgubi dio stopala ili čak cijelu nogu. Stoga je naglasak na prevenciji da pacijenti znaju o čemu trebaju brinuti, a oformili smo jedan kvalitetan tim koji sve što je potrebno može i pružiti našim pacijentima,” rekao je dr. Ferdinand Slišurić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn