SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE – Dva filma i izložba plakata u novogradiškom kinu

Datum objave: 27. 10. 2017. | Kategorija: Kultura

svjetski-dan-audiovizualne-bastine

NOVA GRADIŠKA – Nakon Mjeseca francuskog filma i rijetkog gušta u antologijskim ostvarenjima, na redu je Svjetski dan audiovizualne baštine, koji će, zajedno s još 28 kina , 27.listopada, uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, obilježiti i Pučko otvoreno učilište Relković u Novoj Gradiški. Birajte između „Breze“, „Tajne starog tavana“ ili pak jedinstvene izložbe plakata starih hrvatskih filmova.ž

Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih koji pomažu očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom „Discover, remember and share“. Uz brojne države svijeta, nacionalne filmske arhive, televizijske i radio stanice, udruge i filmske institucije, ovogodišnjem obilježavanju Dana audiovizualne baštine pridružit će se i 29 hrvatskih kina, među kojima i ono novogradiško. Jer, i tako se kod publike stvara kulturna navika i gradi urbanost.

Dan čiji je cilj osvijestiti kako su zvučni zapisi, pokretne slike, radijsko, filmsko i televizijsko naslijeđe svjedoci ekonomskog, političkog i društvenog razvoja, ali i sastavni dio nacionalnog identiteta svake zemlje koji treba sačuvati i zaštititi, u Hrvatskoj će biti obilježen s dva jednako atraktivna ali i za gledatelje jednako besplatna filma. Onaj prvi, u novogradiškom kinu zakazan za 16 sati je „Tajna starog tavana“, film Vladimira Tadeja iz 1984 godine, jedan od rijetkih domaćih iz žanra filma za djecu, a onaj drugi, dva sata poslije, „Breza“- antologijski  film Ante Babaje snimljen prije točno pola stoljeća.

Uz vrijedne filmske projekcije, Svjetski dan audiovizualne baštine prati i iznimno zanimljiva izložba plakata starih hrvatskih filmova prikupljenih u 25 kina, poput plakata za „Družbu Pere Kvržice“, “Bitku na Neretvi“, ili nezaboravnog hita „Tko pjeva zlo ne misli“ postavljena u predvorju Doma kulture sve do 6.studenoga. Zbog sadržaja i kulture, zbog zvučnog naslijeđa koje treba sačuvati, navratite u petak 27.listopada do novogradiškog kina i pridružite se obilježavanju Svjetskog dana audiovizualne baštine.

TEKST: S.T.      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn