SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ: U dvorcu Eltz predstavljeni lipicanci i sokolarenje – zaštićena kulturna dobra s UNESCO-vog popisa

Datum objave: 07. 5. 2023. | Kategorija: Susreti

VUKOVAR – U raskošnom konjičkom povijesnom spektaklu u sklopu 5. Festivala Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ sudjelovali su lipicanci i sokolari, predstavljajući dva nematerijalna dobra s UNESCO-vog popisa – uzgoj lipicanaca i umijeće sokolarenja.

Nakon što je u petak u Vukovaru svečano otvoren 5. po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, sve više posjetitelja pristiže u Vukovar kako bi uživali u brojnim sadržajima ovog jedinstvenog i tradicionalnog festivala koji završava 7. svibnja. Nakon što je prvi festivalski dan protekao u znaku Gibonnija, ovogodišnjeg ambasadora festivala koji je u večernjim satima na glavni gradski trg privukao nekoliko tisuća posjetioca, u subotu, 6. svibnja, drugi dan festivala protekao je u znaku lipicanaca i konjičke predstave „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ koja je izvedena u perivoju dvorca Eltz.

„Uzgoj lipicanaca i umijeće sokolarenja upisani su kao nematerijalna dobra na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a u ovom su povijesno-konjičkom spektaklu objedinjeni na jedan spektakularan i edukativan način“, istaknuo je Aleksandar Kovačević, producent festivala, naglasivši da je dvorac Eltz idealan ambijent za ovakvu predstavu. Kovačević je ujedno predložio da ovakva predstava s lipicancima, koji su u Slavoniji već odavno dio kulturne tradicije, izraste u novu turističku atrakciju Vukovara.

Čak stotinjak plesača, jahača s lipicancima, sokolara i lovaca u pratnji pasa autohtonih hrvatskih pasmina sudjelovalo je u ovom neviđenom spektaklu koji je okupio brojnu publiku svih uzrasta i vratio nas u vrijeme punog sjaja baroknog dvorca Eltz i lipicanske ergele grofa Eltza. U konjičkom spektaklu nastupali su dresurni bijeli carski konji lipicanci i španjolski konji od kojih je i stvorena lipicanska rasa konja, a koreograf ovog glazbeno scenskog spektakla je Zvjezdana Klarić, koreografkinja ”Božićnog bala lipicanaca Đakovo ”.

Kao i prethodnih godina, na festivalu “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” u subotu je započeo i bogat dječji program s predstavama i radionicama za najmlađe. Posebna atrakcija festivala bila je prezentacija kiparenja motornom pilom iz Salinovca, gdje se održava Hrvatski festival kiparenja motornom pilom. Tijekom cijelog dana, publici su se predstavljala kulturno-umjetnička društva i povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, a posebno su zapažen nastup imali SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba s glazbeno-plesnim programom i Savez hrvatskih društava Slovenije s tamburaškim orkestrom. Publika je imala prilike uživati u programu „Vukovar pleše“ u kojem su svoje plesno umijeće pokazali Plesni klub L4 Dance iz Vukovara i gosti PK Petrinia, iz Petrinje.

Večer je bila rezervirana za Plamingo Arts – Fire Show i nastup festivalskog benda „DO TU“ s mladim glazbenicima, a od 21 sat na scenu je izašla sjajna Klapa „Šufit“ iz Splita koja je Vukovarce povela na glazbeno putovanje kroz Dalmaciju. Od dalmatinskih evergreena „In vino veritas“, „Cesarica“, „Ružo crvena“, pa sve do najvećeg hita Klape Šufit – „Ne diraj moju ljubav“, publika je uživala u večeri lipe dalmatinske pisme i dobre energije. Razgaljena publika je svaku izvedenu pjesmu otpjevala u glas s Klapom „Šufit“ koja ove godine obilježava 30. godišnjicu djelovanja, a u Vukovaru je nastupila prvi put u karijeri.

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održava se u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica, a održavanje svih programa, koji su za posjetioce besplatni, omogućio je Grad Vukovar.

TEKST: PR Festivala                                           FOTO: Darko Kešnjer

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn