SVI NA PLESNU PREDSTAVU – Dolazi devet novih predstava s novim umjetničkim spoznajama i iskustvima

Datum objave: 21. 3. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Projekt organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava “Svi na plesnu predstavu” UO Plesna radionica Ilijane Lončar, već 22 godine u Požegu dovodi vrhunske profesionalne predstave. Ove godine u sklopu projekta je devet novih predstava, najavila je Ilijana Lončar.

Projekt “Svi na plesnu predstavu” UO Plesna radionica Ilijane Lončar kontinuirano se održava punih 22 godine s ciljem senzibiliziranja javnosti na ravnopravnost plesne umjetnosti kao važnog dijela identiteta hrvatske kazališne scene. Svake godine program je pomno osmišljen tako da je namijenjen svim uzrastima zaljubljenika u kazalište. Projekt se razvijao godinama i zaživio među građanima te zauzeo važno mjesto na kulturnoj karti grada, županije, ali i na nacionalnoj razini što dokazuje kontinuirana potpora Ministarstva kulture i medija. Sam cilj ovog dugogodišnjeg projekta je edukacija i senzibiliziranje požeške kazališne publike i na plesnu umjetnost kao ravnopravnu kazališnu djelatnost i veliki je doprinos decentralizaciji plesa, uz razvoj nove publike.

“Velik je broj renominarnih profesionalnih plesnih ansambala, plesača i predstava sudjelovao od začetka projekta do danas. Dosadašnji gosti bile su i brojne institucije kao što su HNK Zagreb, HNK Osijek, Plesni centar Tala, KNAp i brojni drugi. To su sve vrsni rezultati na koje smo ponosni i ono na čemu radimo jest povećati zainteresiranost požeške kazališne publike i za plesne predstave.” naglasila je Ilijana.

Ove, 2023. godine očekuje se i kvalitativni i kvantitativni napredak, jer prošle godine odigrano je sedam naslova s 12 izvedbi, a ove je godine planirano devet naslova sa 14 izvedbi.

Prva predstava iz projekta “Svi na plesnu predstavu”, predstava “Melusine” u izvedbi Nataše Kusture održana je u sklopu Požeškog Plesokaza. Ovu predstavu gledalo je u tri izvedbe više od 500 plesača, sudionika Plesokaza.

Druga predstava je “Zagrljaji” u koprodukciji HNK u Zagrebu i Umjetničke organizacije 21:21. Predstava je na programu u petak, 24. ožujka u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20,00 sati. “Dolaze nam poznati glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Krešimir Mikić i Livio Badurina s dvije plesne umjetnice, Petrom Hraščanec i Emom Crnić. “Veselimo se jako ovoj predstavi koja nam govori o značenju zagrljaja u našim životima. Nastala je u vrijeme pandemije kada su nam upravo zagraj i dodir bili zabranjeni, što je redateljicu predstave koreografkinju Kseniju Zec inspiriralo na ovu predstavu,” naglasila je Ilijana.  Ulaznica još ima, a rezervacije možete obaviti OVDJE.

Iduća predstava u sklopu projekta je jedinstveni plesni, interaktivni glazbeni koncert Umjetničke organizacije “Shooma” iz Bjelovara namijenjen najmlađima u dobi od 4 do 11 godina I njihovim roditeljima, koji će se održati 8. travnja u 11,00 sati u dvorani Plesne radionice Ilijane Lončar.
Slijedi već tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana plesa. Ove godine i to u dvodnevni posjet, dolazi renomirani Studio za suvremeni ples. Prvi dan, 28. travnja, bit će izvedena predstava “Žohari” u režiji Maria Kovača u dvije izvedbe i to za 400 učenike OŠ Antuna Kanižlića, a drugi dan na sam Svjetski dan plesa, 29. travnja bit će izvedena predstava “Figure,figure” u koreografiji Martine Tomić i izvedbi Dine Ekštajn, Ide Jelić i Ane Mrak.
U svibnju je već tradicionalno na rasporedu Contakids radionica namijenjena djeci uzrasta 3 do 6 godina, a početkom lipnja dolazi predstava Nikoline Konljenović “Objekt u subjekt prelazi”. Nikolina je umjetnica koja se bavi suvremenim plesom ali je poznata i po plesu na svili koji je već izvodila i pred požeškom publikom u Knjižnici. Ovoga puta plesat će u Gradskom kazalištu Požega i to na flaks nitima.

Projekt se nastavlja u rujnu kada dolazi predstava za djecu i mlade “Od muhe do slona” Umjetničke organizacije Vrum. Režiju i koreografiju potpisuju Sanja i Till Frühwald, a izvode Sunčica Bandić, Marko Gašparović, Linda Tarnovski, a 29. rujna dolazi predstava Zagrebačkog plesnog ansambla “Okvir”. Za požešku publiku plesat će Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrotter i Karlo Topolovec, a predstavu je koreografirao Borna Babić. Posljednja predstava u sklopu projekta “Svi na plesnu predstavu” u ovoj godini bit će “Salto animato”, predstava Zagrebačkog plesnog centra, plesna opera u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević, Nastasje Štefanić Kralj i Jovane Zelenović.

“Projekt Svi naplesnu predstavu nastoji iz godine u godinu otvarati štoviše različitih područja kojima se suvremeni ples može baviti. Svaka predstava je posebna, drugačija i želimo s publikom podijeliti tu radost istraživanja na umjetničkoj plesnoj sceni. Pozivamo građane Požege da dolaze na plesne predstave, da otvore svijet kazališta i na jedan drugačiji način” zaključila je Ilijana Lončar.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: S. Pok/Zagrljaji

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn