SVEČANO ZATVOREN ARHEOLOŠKI KAMP: “Stvaramo alat, model koji se može primijeniti i na druge lokalitete”

Datum objave: 30. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

N

POŽEGA – U Gimnaziji Požega sinoć je održan prigodni program svečanog zatvaranja istraživačkog dijela arheološkog kampa koji se održavao na prostoru Požeške kotline. Arheološki kamp je dio međunarodnog projekta pod nazivom “Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja”. Osim Hrvatske partneri su još iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Slovačke, a cilj je prezentacija i popularizacija najvažnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta poput Kaptola koji je bio u središtu zanimanja struke proteklih dana.

U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista.Arheološki kamp nastavit će svoje djelovanje u istraživačkom smislu, ali nastavit će se i neke radionice, rekao je pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i višegodišnji istraživač tumula na području Kaptola iz starijeg željeznog doba, dr. sc. Hrvoje Potrebica. “Večerašnji događaj je na neki način završetak prije završetka te smo htjeli zaokružiti neke aktivnosti koje su se odvijale na kampu. Arheološki kamp će nastaviti svoje djelovanje u istraživačkom smislu, nastavit će se neke radionice i za turističke vodiče. Imat ćemo i jedno geofizičko istraživanje u sklopu projekta a pri kraju kampa. S ljudima iz ovog kraja smo ostvarili krasnu suradnju i sinergiju. Ni jedan krajolik nije mrtav, nije se zamrznuo i nekakvom povijesnom trenutku, već je živ i u njemu svi živimo i tako treba ostati. Briga o krajoliku, istraživanje krajolika, prezentacija krajolika ne znači da ga trebamo vratiti u nekakvu mrtvo, zamrznuto stanje, već ga trebamo oživjeti među nama, onako kako ga mi koristimo i živimo u njemu,” rekao je Potrebica.

NN
Projekt je u ovoj fazi već dao naznake konkretnih aktivnosti, dodaje Potrebica.”U ovom trenutku smo pokrenuli izradu turističkih tura u koje bi konkretno uključili lokalitet na Kaptolu, koji bi ušao i u menadžment parka prirode. Cilj ovog projekta je pokušaj stvaranja mehanizma, ne samo za Kaptol kao takav nego pokušaj stvaranja načina prezentacije takvih lokaliteta. Zapravo stvaramo alat, model koji se može upotrijebiti na druge lokalitete te ih tako vraćamo ljudima koji u krajnjoj liniji i financiraju takvu priču. Jedan od fantastičnih primjera na koje se možemo ugledati je definitivno Muzej krapinskih neandertalaca. Mi želimo nešto što bi bilo inkorporirano u našu lokalnu zajednicu upravo na onaj specifičan način na koji je vrlo specifično taj muzej ušao u lokalnu zajednicu u kojoj se nalazi. U ovom trenutku što smo razgovarali sa stranim gostima i kolegama koji dolaze izvana. Naša je prilika da kulturnu baštinu koju imamo iskoristimo kao motor, kao sirovinu,”dodaje Potrebica.

NNN

No, iako je arheološka vrijednost kaptolačkih nalaza neosporna, poduzetničko društvo u kojem živimo model ponude i potražnje zahtijeva i u ovom segmentu kreativnost, ulaganje i praćenje trendova na turističkom tržištu. “Pitali ste kako primjerice, prosječnog Zagrepčanina zainteresirati i dovesti u ovaj kraj. Vrlo jednostavno. Prvo se moramo puno bolje i puno jače prezentirati prema van, kroz medije i ostalo. S druge strane moramo napraviti ponudu koja je nekakvom korisniku zanimljiva. Mi očekujemo od korisnika da sebi traži ponudu, umjesto da je obrnuto. Stvoriti proizvode koji su raznovrsni, koji su zanimljivi i koji nude iskustva. Današnji turizam je turizam iskustava, a sve to imamo. Stalno to prebacujemo na nekakvu državu, na nekog imaginarnog, to je posao lokalnih ljudi jer živimo u kapitalističkom, poduzetničkom društvu te moramo prestati očekivati od drugih da nama stvore nešto od čega ćemo mi zarađivati,” zaključio je Potrebica.

U sklopu programa zatvaranja kampa prikazan je dokumentarni film RTV Slovenije “Forenzika željeznog doba”, a predavanje na temu “Željezno doba u našim krajevima” održala je gošća iz Zagreba Rujana Jeger. U organizaciji Arheološkog kampa sudjelovali su Požeško-slavonska županija, Općina Kaptol, Gradski muzej Požega, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Turistička zajednica Grada Požege, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, OŠ Vilima Korajca Kaptol, Gimnazija Požega i Veleučilište u Požegi.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn