DAN GRADA POŽEGE – “Uvjeren sam u snagu i kvalitetu svojih sugrađana da zajedno kreiramo bolju budućnost”

Datum objave: 12. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prigodi 12. ožujka, Dana grada Požege danas je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je, uz brojne goste i uzvanike nazočio i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. “Nakon pune godine mandata, još sam uvjereniji u sposobnost i izdržljivost, snalažljivost i kvalitetu Požežanki i Požežana da samostalno kreiraju i odlučuju o svojoj budućnosti,” naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić čestitajući sugrađanima Dan grada.

Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Požege okupljene vijećnike i goste pozdravio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Željko Glavić. Glavić je podsjetio kako je vijeće tijekom proteklih godinu dana odradilo šest sjednica, ispunjavajući časnu obvezu koju su im povjerili građani. “Sjednice su održane u tolerantnom i demokratskom ozračju, a kod donošenja odluka posebnu pozornost posvetili smo zakonitosti i javnom interesu građana Požege i Požeštine,” naglasio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Željko Glavić.

Prigodnim riječima nazočnima se, nakon projekcije filma u kojem je prikazano 365 požeških dana ispunjenih nizom aktivnosti i brojnim višemilijunskim projektima, obratio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.”Nakon pune godine mandata, još sam uvjereniji u sposobnost i izdržljivost, snalažljivost i kvalitetu Požežanki i Požežana da samostalno kreiraju i odlučuju o svojoj budućnosti. Susreo sam puno sposobnih, iskrenih, marljivih i kreativnih sugrađana koji su ne samo budućnost već i kvalitetna sadašnjost našeg grada. Vjerujem u njih i u sebe da zajedno možemo ostvariti napredak u našoj zajednici, upravo onakav kakvog svi zaslužujemo. Danas smo napravili jedan veliki korak u tom smjeru, otvarajući inkubator za sve mlade, perspektivne i hrabre poduzetnike koji će osigurati budućnost svima nama,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

“Gospodine ministre, prenesite riječi zahvale prvoj Vladi Rh koja je prepoznala i aktivno radi na pomoći Slavoniji. Prvi put osjećamo razumijevanje i stvarnu želju da Slavoniji pomogne kako bi se približila standardima ostatka Hrvatske. Slavonija je hranila, Slavonija je branila, Slavonija ima pravo na kvalitetnu i bogatu budućnost. Ne brinite da li mi to možemo! Mi to možemo, samo tražimo pomoć uhvatiti korak s ostatkom domovine jer ovdje žive sposobni, marljivi i ponosni ljudi. Požega je oduvijek bila motor ove županije, čitavog kraja i to namjeravamo ostati, ali i pokazati kako treba kvalitetno koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju, sve dobre i učinkovite poticaje koji nam omogućuju razvoj. Partneri smo s našim poduzetnicima bez obzira na veličinu i broj zaposlenih, jer svako novo radno mjesto je novo dijete, nova nada i novi početak. Okrenuli smo se aktivno promicanju turizma kao grani privrede koja može osigurati onaj dodatni poticaj kvaliteti života, ali i materijalnu korist svima koji su se njime odlučili baviti profesionalno. Koristimo Bogom danu ljepotu koju treba pretočiti u cjelogodišnje zanimanje i to prihodovati. Brda i doline ima samo Požega i Požeština, a samo zajedno možemo od toga napraviti ozbiljan i kvalitetan posao. Aktivna suradnja s udrugama, ustanovama i ostalima omogućuje nam razvijanje zajednice na opće zadovoljstvo, mladi kao siguran zalog budućnosti sudjeluju u svim procesima donošenja odluka posebice od strateškog značaja, donoseći svježe ideje u želji za boljim sutra. Potpuno sam uvjeren u sposobnost mojih najbližih suradnika, mojih zamjenika, pročelnika i svih zaposlenika, a iskazujem i veliku zahvalu Gradskom vijeću na suradnji u razvoju najljepšeg grada na svijetu – naše Požege,” rekao je gradonačelnik Puljašić čestitajući sugrađanima Dan grada. Prigodnim govorom obratio se i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“Kako najbolje započeti proslavu Dana grada nego otvaranjem poduzetničkog inkubatora – 18,6 milijuna kuna koje smo danas otvorili, a koji će biti dom za 40-tak mladih poduzetnika upravo je najbolji način vratiti optimizam te ostvariti podlogu za ostanak mladih na ovom području. Ono što vlada Andreja Plenkovića radi upravo radi na stvaranju okvira. Poreznom reformom rasteretili smo 6 milijardi kuna poduzetnike i fizičke osobe, a mnogi od vas gradonačelnika i načelnika potvrdili ste da su proračuni gotovo udvostručeni. Sredstva iz EU fondova podigli smo s 9 posto ugovaranja na preko 65 posto ugovaranja – samo iz EU socijalnog fonda 80 milijuna kuna slilo se u ovaj kraj, prvenstveno kroz programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom i asistenata u nastavi. Ova vlada cijeni poduzetništvo i zato je vrlo važan ovaj poduzetnički inkubator, no i sve ostale stvari koje vlada radi kako mi mlade zadržali u Hrvatskoj,” naglasio je ministar Pavić.

Uz gospodarskog, kulturnog i društvenog života grada, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te gradonačelnike i načelnike s područja županije, na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti – vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, gradonačelnik Našica Josip Miletić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, gosti iz Mađarske, saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova europske unije Davor Huška, Vladimir Šeks,  general HV i počasni građanin Požege Mladen Markač, izaslanica predsjednice RH Mirjana Hrga te izaslanik požeškog biskupa generalni vikar Josip Krpeljević. S gradonačelnikom Čapljine ovom prilikom požeški gradonačelnik potpisao je sporazum o bratimljenju gradova, a na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima.

Nagradu za životno djelo primio je prim.dr.med. Ljubo Begić, koji je cijeli radni vijek proveo u požeškoj bolnici, a kao specijalist kirurg liječio je i operirao brojne pacijente. Posljednjih 14 godina radnog vijeka bio je predstojnik kirurške službe, odgajajući mlade kirurge, a odlaskom u mirovinu krajem 2018.godine iza sebe je ostavio kirurgiju kadrovski posve ekipiranu, na visokoj stručnoj i znanstvenoj razini. Godišnju nagradu dobio je Požežanin Nenad Pečur, filmski kreativac i scenograf koji je sudjelovao na zapaženim projektima, a kroz 35 godina karijere radio je na filmovima po cijelom svijetu od svih zemalja bivše Jugoslavije preko drugih istočnoeuropskih zemalja (Češka, Poljska, Mađarska, Slovačka) i zapadnoeuropskih zemalja (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španjolska) do SAD, Kube, Izraela, Jordana, Maroka, Malte i Malezije. Kolektivna nagrada pripala je trgovačkom društvo Zlatni lug d.o.o. obitelji Thomasa Heinza Pandžića koje se bavi pružanjem ugostiteljskih usluga i usluga smještaja.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn