SVEČANO OTVORENE 53. VINKOVAČKE JESENI – Vinkovci i Slavonija ponovo pokazali svu raskoš tradicijske kulture i folklora

Datum objave: 14. 9. 2018. | Kategorija: Susreti

VINKOVCI – Večeras su svečano otvorene 53. Vinkovačke jeseni. Na pozornici u središtu grada, pred mnoštvom okupljenih građana i uz prisustvo visokih državnih dužnosnika i uzvanika Vinkovci i Slavonija ponovno su pokazali svu raskoš tradicijske kulture i folklora.

Ove godine priča nas je odvela na kraj 19. stoljeća, a inspiraciju za temu “Pregršt istine” autorica scenarija Ana Cvenić pronašla je u djelima poznate slavonske književnice Mare Šverl Gamiršek. Priča je, kroz sedam scena, dočarala probleme i životne situacije tadašnje Šokadije.

Svečanu ceremoniju otvorio je nastup vinkovačkih Dika, odnosno njihova interpretacija pjesme Drage Britvića “Mirno teku rijeke”, uslijedilo je javljanje dva KUD-a s područja Cvelferije, a zatim i obraćanje gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivana Bosančića. “Vinkovačke jeseni bile su od svog osnutka odraz ljepote, plemenitosti i širine duše hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, čiji je životni put često bio posut križevima i patnjom, ali i koji je crpio snagu iz ljubavi svojih djedova prema slavonskoj zemlji. Slavonac se od davnina bori s raznim nedaćama, krizama i ratovima, ali uvijek pokazuje inat, prkoseći svakom vremenu i nalazeći trenutke za radost, pokazujući to kroz bogatstvo tradicije. Slavonija se i dalje inati i inatit će se svojim radom, upornošću i tradicijom, te pokazati da je bolja budućnost pred nama”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Glavni pokrovitelj Vinkovačkih jeseni i ove je godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je, otvarajući ovu najveću smotru tradicijske kulture u Hrvata, pozdravila sve prisutne i zahvalila svima onima koji kroz ove 53 godine brinu da Vinkovačke jeseni žive kao manifestacija koja je nadišla okvire ovoga kraja.

Program su glazbom, pjesmom i igrom upotpunili KUD-ovi i njihove skupine, njih deset, kojima su se pridružili Klapa Cambi i tamburaški sastavi Dike, Caprio i Banda odabrana. Program je završio točkom iz mjuzikla Jalta-Jalta, u izvedbi Đani Stipaničeva, a kao solo pjevači pojavili su se i Alen Nižetić te Ivan Penezić. Publika je večeras imala priliku vidjeti i brojna poznata glumačka imena kao što su Vesna Tominac Matačić, Sandra Lončarić, Tena Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zupković, Vladimir Andrić i Miroslav Čabraja.

IZVOR: Vinkovacke Jeseni

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn