SVEČANO OTVOREN OBNOVLJENI TRG SV. TEREZIJE – “Predan je Požežanima u ruke, pod noge i za dušu”

Datum objave: 14. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

dsc05224

POŽEGA – Svečanim otvorenjem obilježenim programom pod nazivom “Eto slike svita ko ga vidit hoće”, citatom iz djela Sveta Rožalija Antuna Kanižlića, Požežanima je večeras “u ljepoti kakvu povijesne kronike ne pamte predan u ruke, pod noge i za dušu” obnovljeni trg svete Terezije Avilske. 

Prvi puta nakon 260 godina drugi požeški trg, uvijek pomalo zanemarivan u odnosu na onaj središnji, cjelovito je uređen s namjerom da prati osnovne umjetničke i povijesne vrijednosti ove važne gradske cjeline, ali i da svojim građanima i njihovim gostima bude drago mjesto okupljanja, kulturnih i društvenih zbivanja. “Nakon dugi niz godina zapuštenosti, ovaj trg je kao jedna urbana jezgra grada doveden u stanje koje povezuje povijest i otvara priliku budućnosti za naš grad  da prednost koju imamo –  upravo ovakav prostor u srcu grada iskoristimo na pravi način. Ovo donosi  gradu u budućnosti jednu stranicu novih projekta  koji su naslonjeni i na promidžbu grada kroz turizam ali i na neke nove vrijednosti u gradu za svakodnevni život naših građana. Prostor vrijedan preko 8 milijuna kuna uređen je, nadam se na zadovoljstvo građana Požege i svih gostiju za koje želim da, kada odlaze iz našeg grada kažu – u Požegi smo vidjeli nešto prekrasno,” naglasio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

nn

Već idući tjedan, najavio je gradonačelnik, otvara se novi ciklus investicija s novim dječjim vrtićem, s novim investicijama u poduzetništvu, posebice inkubatorom koji se očekuje u vrlo skoro vrijeme. Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić. Svečanosti otvorenja obnovljenog trga nazočili su načelnici i gradonačelnici s područja Požeško-slavonske županije, pomoćnik ministra Regionalnog razvoja Davor Huška te požeško-slavonski župan  Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom, te brojni drugi uglednici kulturnog, društvenog i gospodarskog života grada i županije.

nnn

Čestitke gradonačelniku ali i svim građankama i građanima Požege uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Krenuli ste i realizirali jedan od velikih projekta uređenja grada. Ovo je još jedan dokaz da smo dio Hrvatske i dio Europe jer ovakva ljepota može se vidjeti samo u veliki centrima europskih gradova. Očekujem stoga i od nove Hrvatske vlade da okrene i lice i glavu prema Slavoniji, da i ovdje mora stolovati dobar standard kako bi mladi ljudi mogli živjeti, a ne odlaziti. Ovakav prostor mora biti prostor koji će ispunjavati majke s djecom, prijatelji se družiti  i sastajati kako bi zajedno izgrađivali dobar život za svoje obitelji. Jer, samo zajednički možemo donijeti nove pobjede, nove odgovore i novo bogatstvo Slavoniji i našoj županiji. Jer, kada kažete Požega to znači čast i ponos, kada kažete Požeško-slavonska županija, to je ljepota i širina duše baš kao otvoren trg, gdje dočekujemo svakog dobronamjernika,” naglasio je župan Tomašević.

nnnn

U prigodnom umjetničkom programu nastupili su  Komorni brass ansambl Glazbene škole Požega i profesorica solo pjevanja, sopran Ana Ticl,  profesor trube Matija Šerment, profesorica roga Kristina Banovac i profesor klavira Miroslav Mjić. Kratki recital izabran od najljepših i najsnažnijih stihova iz Kanižlićeve Svete Rožalije na akcentuiranoj staropožeškoj ikavici interpretirala je  Draženka Majić i  Zijad Gračić, člana ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Program su uveličali i Trenkovi panduri i Gradska straža, a nakon  posvete katedralnog župnika i prepošta Stolnog kaptola Ivice Žuljevića, trg je  otvoren simboličnim puštanjem fontana koje su oduševile sve okupljene i potvrdile jedinstvenu ljepotu uređenog prostora.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn