SVEČANO OTVOREN 27. SLUK – 17 predstava i 300 sudionika iz zemlje i inozemstva u 4 dana lutkarske oaze u Osijeku!

Datum objave: 30. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

OSIJEK – 27. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske svečano je otvoren 29. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Programi prvog dana SLUK-a započeli su već ujutro predstavom „Dindim – o nježnosti“ Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina, u poslijepodnevnim satima otvorena je izložba u povodu 90 obljetnice svjetske krovne lutkarske organizacije UNIMA-e, autorice Antonije Bogner Šaban u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje ne nakon toga izvedena predstava Zagrebačkog kazališta lutaka „Pinokio“. Na svečanom otvorenju festivala mladi glumci i voditelji Ivana Vukićević i Gordan Marijanović zabavili su sudionike nastupom u pidžami našalivši se da je u kazalištu pravilo odjenuti se kao i ravnatelj. A ravnatelj Ivica Lučić, doista je „slukovce“ pozdravio u pidžami – kostimu u predstavi Nezaboravak i uz dobrodošlicu zahvalio svim djelatnicima Kazališta na trudu uloženom u organizaciju Festivala, a sudionicima poželio uspješne predstave i dobru zabavu u gradu na Dravi.

Predsjednica HC UNIMA-e i predsjednica Organizacijskog odbora SLUK-a Jasminka Mesarić istaknula je kako lutkari najradije na SLUK dolaze u Osijek, koji je uvijek izvrstan domaćin, a ljepota ovoga festivala bez obzira održava li se u Splitu, Zadru ili Osijeku, je upravo u razmjeni iskustava i druženju kolega kazalištaraca. U ime Ministarstva kulture lutkarima se obratio izaslanik ministrice Obuljen-Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Dražen Kušen naglasivši kako se dugogodišnja tradicija lutkarstva čuva upravo u Osijeku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića na čemu počivaju temelji razvoja novih mladih generacija lutkara koji izlaze s Akademije za umjetnost i kulturu.

Upravo Akademija bila je uključena u sve segmente organizacije ovogodišnjeg festivala – od najave lutkarskim mimohodom i predstava na gradskim trgovima i parkovima prošloga vikenda, do pripreme i postava izložbi te promocije ovog velikog i značajnog događaja, istaknuo je Davor Bobić, izaslanik dekanice Akademije Helene Sablić Tomić. 27. SLUK je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuvši da je ponosan što se ovaj Festival nakon četiri godine ponovno vratio u Osijek, te okupio preko 300 sudionika iz zemlje i inozemstva. Čestitao je organizatorima, te poželio svima što uspješnije izvedbe.

Nakon svečanog otvorenja izvedena je predstava kazališta domaćina Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića „Nezaboravak“. Podsjećamo do subote 1. lipnja na festivalu će biti odigrano 17 predstava među kojima i predstava “Mjesto za dvoje” koju je Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka radila u koprodukciji Gradskog kazališta Požega i u kojoj glume Zdenka Šustić, Katarina Šestić, Josipa Oršolić i Antonia Mrkonjić pod mentorstvom Maje Lučić Vuković i Tamare Kučinović.

Susret završava dodjelom nagrada u 12 kategorija koje će dodijeliti Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Teodora Vigato, Nina Mitrović, Jasmina Pacek, Maja Lučić Vuković i Davor Bobić, te Dječji prosudbeni odbor: Ana Lučenčić, Veronika Šuster, Franka Smoje, Bartol Čačić i Eva Getoš.

IZVOR: djecje-kazaliste.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn