SVEČANO OBILJEŽEN – Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 17. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Četvrti put zaredom, 17. rujna u Požegi je obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije ali i 27. obljetnica oslobađanja vojarne u Požegi. Položeni su vijenici i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, a svečani program održan je u Gradskom kazalištu Požega.

Četvrta je obljetnica obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države. Početkom ožujka 1991. pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine.
U Požegi se danas slavi i 27. obljetnica osvajanja kasarne JNA u  Požegi čime su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi vojarna u Požegi. Hrvatski branitelji Požeško-slavonske županije sudjelovali su i u prvim napadnim operacijama – Otkos, Orkan i Papuk 91., u kojima je oslobođeno preko 2000 kvadratnih kilometara kada je početkom prosinca 1991 oslobođen Lipik, prvi grad u RH koji je bio pod okupacijom srpskog agresora. Operacijom Bljesak 1995 godine oslobođena je cijela Zapadna Slavonija i naša županija u kojoj požeški branitelji daju veliki doprinos, kao i u operaciji Oluja, Zid te u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Na današnjoj svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Hrvatskog časničkog zbora Grada Požege te Grada Požege i Požeško-slavonske županije, uz Voditelja koordinacije Antu Pavličevića braniteljima su svojim dolaskom i prigodnim riječima zahvalili i gosti – izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH  i ministra branitelja, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Šikić, izaslanik ministra unutarnjih poslova, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, zapovjednik vojarne 123. brigade pukovnik Mato Tomašević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Pozdravljam branitelje i sve uzvanike, a posebno pozdravljam obitelji nestalih i umrlih branitelja. Grad Požega 1991, Grad Požega danas – ta priča nije završena. Hrvatski branitelji tada su pokazali svoje srce, odlučnost, ali moraju to i dalje pokazivati. Hrvatski branitelji i njihove obitelji moraju biti u središtu ovog društva.Grad Požega davat će u tom smjer potporu i trudit se kako bi dao doprinos da domovina i dalje služi ljudima koji su za nju dali život. Nemojmo to zaboraviti! Ima onih koji nisu danas s nama, no tu su njihove obitelji. Naša i njihova djeca budućnost su Hrvatske, Hrvatske koja mora znati gdje joj je mjesto, Hrvatske koja mora znati što je bilo u povijesti. Narod koji zaboravlja svoju povijest ponavlja greške. Ova se greška više nikada ne smije ponoviti – tada, a nadam se i sada – hrvatski branitelji bili su ti koji su branili, obranili ali i zajedno sa svima nama ostalima razvijali i unaprijeđivali domovinu. Mi smo to dužni poštivani zbog onih kojih nema, zbog onih koji su ostali ovdje,” rekao je gradonačelnik Puljašić čestitajući braniteljima njihov dan.

“Prije 27 godina oslobođena je vojarna, bio je to presudni trenutak za obranu ovog dijela Hrvatske. Nakon toga krenule su i velike akcije, branitelji na ovom području svojom su odlučnošću i pobjedama utjecali na tijek povijesnih zbivanja, stoga mi je čast biti ovdje s vama i kao župan i kao umirovljeni general. Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti i medalju Zapadna Slavonije kao simbol časti i ponosa. Ponekad se još čuju šumovi, još ima onih koji ne žele Domovinski rat valorizirati kao temeljni kamen u stvaranju moderne domovine Hrvatske. Stoga je važno i u današnje vrijeme izgradnje i razvoja podsjećati na te dane obrane i ponosa, jer ovo je naša jedina domovina,” rekao je između ostalog požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.  Na zajedništvo koje su pokazali u vrijeme Domovinskog rata te na potrebu zajedništva danas podsjetio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH te ministra branitelja Dinko Tandara.

“Bio je to rat kojeg mi nismo htjeli, sila nas je natjerala, ali borili smo se sa srcem borili smo se zajedno. Moramo ostati složni i dalje. S pozicije pomoćnika ministra hrvatskih branitelja vidim naše udruge, našu djecu, naše roditelje poginulih branitelja kako su razjedinjeni, vidim naše branitelje kako su razjedinjeni. Ono što nas je nekada vezalo, vezalo nas je zajedništvo, to nas mora vezati i danas, moramo biti ti koji će praštati jedni drugima, koji će pomagati jedni drugima, ne rušiti, već pomagati. Jedino tako i jedino zajedno napravit ćemo nešto, razjedinjeni nikada. To je poruka s kojom dolazim,” naglasio je Tandara dodajući kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja izradom novog Zakona pomoći braniteljima koji su u teškoj financijskoj situaciji, a aktivne su i brojne druge mjere kojima resorno ministarstvo zajedno s Vladom RH pokušava ispraviti sve ono što je, kako je naglasio, “bilo zanemarivano preko 20 godina”. Svečani program svojim je nastupom obogatio Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom profesorice Branke Horvat.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn