SVEČANO OBILJEŽAVANJE – Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade obilježena 27. godišnjica osnutka 123. brigade HV Požega

Datum objave: 26. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade u Požegi je danas svečano obilježena 27. godišnjica osnutka ove slavne brigade.

Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici zapovjedništva 123. brigade, izaslanstvo Grada Požege, Požeško-slavonske županije, vojske, policije i Ureda državne uprave.

Legendarna 123. požeška brigada formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde.  Nakon ustroja brigade ona je u kratkom vremenu prerasla u respektabilnu kopnenu brigadu Hrvatske vojske pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca, a značajan je doprinos ove brigade u oslobađanju velikog teritorija Zapadne Slavonije.

“Danas, 27 godina kasnije s ponosom se treba prisjetiti tih dana ali i 82 poginula i 600 ranjenih pripadnika 123. brigade tijekom rata koji su svoje živote utkali u temelje  Domovine. Ovaj dan je veliki za nas u Požegi ali i za Hrvatsku, jer je hrvatska vojska u to vrijeme narasla do tih razmjera da je mogla jamčiti i velike operacije i sve ono što se kasnije desilo tijekom Domovinskog rata, ” rekao je Željko Samardžija, pomoćnik zapovjednika za operativno-nastavne poslove u 123.brigadi.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn