SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA UZ DAN GRADA PAKRACA – Svečano, optimistično i u poduzetničkom duhu

Datum objave: 18. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

DSC04007

PAKRAC – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća te Sajmom poduzetništva i mogućnosti na kojem su se predstavili najmlađi poduzetnici, Grad Pakrac danas je obilježio svoj Dan i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Josipa. Ujedno je proslavljen  i 760.ti rođendan grada koji ima bogatu povijest i svijetlu budućnost.

Pakračani su ponosni na prvu slavonsku kovnicu novca i Slavonski banovac koji je imao kunu na prednjoj strani kovanice. U duhu kune, poduzetni Pakračani pobrinuli su se, unatoč teškim vremenima i ratnom razaranju, da i danas budu svijetli primjer kako pripremiti projekte i privući kunu ali i euro. “U Pakracu imamo pripremljenih 15 projekata sa građevinskom dozvolom u vrijednosti od 305 milijuna kuna koji čekaju natječaje, apliciranje i izvedbu. A dokaz koliko brinemo o poduzetništvu te o mladima i djeci je i današnji Sajam poduzetništva i mogućnostima gdje su naša djeca zajedno s Poduzetničkim centrom Pakrac pripremila za sve posjetitelje našeg grada svoje proizvode kako bi i oni dali doprinos ovoj svečanosti, a sve u duhu poduzetništva,” naglasila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika grada Pakraca Anamarija Blažević.

Pakrac su danas posjetili i visoki gosti koji su potvrdili da Pakračani imaju razloga za optimizam.”Neka samo u Pakracu nastave onim koracima i tempom kao što su radili do sada. Pakrac je  jedna od rijetkih  sredina u kojoj je inkubacija poduzetništva počela pored gotovo 15-ak godina. Uvijek su u poduzetničkim potpornim institucijama imali odlične ljude koji su te institucije osmišljavali i vodili i to je na kraju i rezultiralo upravo ovakvom poduzetničkom klimom. I ovo što me dočekalo u centru grada, rad s djecom od najmlađe dobi ne može rezultirati ničim drugim nego razvojem poduzetničke ideje,” rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

DSC03975

“Pakrac od cijele Vlade RH može očekivati puno više nego što je to bilo zadnje četiri godine. To što sam ja iz Slavonije i što je gospodin Huška, moj pomoćnik iz Slavonije te dobar dio drugih mojih pomoćnika iz Slavonije već dovoljno govori o politici ove Vlade koliko želi pomagati i ulagati u Slavoniju. Slavonija ima velike kapacitete i velike mogućnosti, nažalost potpuno je gospodarski devastirana. Tu smo da  to promijenimo i kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ali i kroz sva ostala ministarstva. Ovdje u Pakracu se vidi rad na EU projektima, puno je spremnih projekata, puno građevinskih dozvola  i ja očekujem da će već kroz mjesec, dva Pakrac vidjeti financijske rezultate svega što se radilo zadnjih godina, a nije bilo valorizirano za vrijeme prošle Vlade,” naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

DSC03985

 

Pakračani će, najavljeno je na svečanoj sjednici, često podsjećati svog bivšeg gradonačelnika a sada pomoćnka ministra regionalnog razvoja Davora Hušku na nužnost realizacije brojnih projekata.  To je izazov na koji sam spreman, rekao je Huška.”U ministarstvu sam, ne samo zbog Pakraca, već zbog cijele županije pa i Slavonije. Stanje u Slavoniji je jako loše, Slavonija je na koljenima i  treba pomoć. Svi mi koji dolazimo iz Slavonije, i u Ministarstvu poduzetništva i u ministarstvu regionalnog razvoja i ostalim resorima imamo zajednički cilj – da se život u Slavoniju vrati, da se poprave životni uvjeti ,razvija gospodarstvo i komunalna infrastruktura te socijalna infrastruktura. Taj teret smo preuzeli i spremni smo ga nositi. Gradovi, općine  i županije imaju cijeli niz kvalitetnih projekata kojima treba jedna kvalitetna podrška iz resornih ministarstava. Nikakva protežirnja, protekcije, samo realan pristup stanju u Slavoniji, realni kriteriji i realan indeks razvijenosti što do sad nije bio slučaj i naše općine i gradovi pa tako i moj Pakrac doći će u realnu situaciju da povlače značajna sredstva iz državnog proračuna i Eu fondova uz minimalno sufinanciranje. Samo realan pristup Slavoniji – to je ono na čemu radimo i imamo potporu Vlade RH i ministra regionalnog razvoja koji dolazi iz naših krajeva i dobro poznaje situaciju na terenu. Sad smo u poziciji da puno toga što smo kritizirali u protekle četiri godine popravimo,”naglasio je Huška.

Na Svečanoj sjednici kojoj su nazočili i drugi visoki gosti i uzvanici dodjeljena su i javna priznanja. Zlatnu plaketu “Grb Grada Pakraca” primili su Zdenko Ružička iz Pakraca za područje gospodarstva, Darko Dovranić iz Vrbovca za područje kulture, doc.dr.sc. Ante Nazor iz Zagreba za područje drugih društvenih djelatnosti, udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika “Latica” za područje zdravstva i socijalne skrbi, Zvonimir Kobetić iz Prekopakre, posthumno za životno djelo iz područja kulture. Javno priznanje “Pečat Grada Pakraca” primili su Muzej grada Pakraca i Udruga “Hrvatska žena” iz Prekopakre, a počasnim građaninom grada Pakraca proglašen je Đuro Dečak general pukovnik u mirovini.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn