SVEČANO UZ DAN GRADA POŽEGE – “Ovu smo zemlju, ovaj grad posudili od naše djece i moramo ih vratiti bolje i ljepše”

Datum objave: 12. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U prigodi  12. ožujka, Dana grada Požege danas je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je, uz brojne goste i uzvanike nazočio i ministar turizma Gari Kapeli izaslanik predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. “Ovu smo zemlju, ovaj grad, posudili od naše djece i moramo ih vratiti bolje i ljepše, no što su bili kada smo ih dobili od prethodnika,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić čestitajući svojim sugrađanima Dan grada.

Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Požege okupljene vijećnike i goste pozdravio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Željko Glavić. Glavić je podsjetio kako vijeće u ovom sazivu radi tek nešto više od pola godine, a osim izuzetne časti da u ime građana donose odluke važne za funkcioniranje grada te velike odgovornosti koju nosi dužnost zaštite javnih interesa, namjera je vratiti i snagu demokratskih standarda u gradsku vijećnicu. “Na poslu želimo okupiti sve vijećnike bez obzira na stranačku pripadnost i sve građane koji svojim znanjem i sposobnostima mogu pomoći u iznalaženju najboljih rješenja. U godinama iza nas neki demokratski standardi vezani uz rad Gradskog vijeća i njegovih tijela neopravdano su izblijedjeli. Cijeneći suradnju i podršku gradonačelnika iskreno usmjerenu prema najvišim europskim, demokratskim standardima želimo nešto i promijeniti. Primjerice, još 1993. godine, u privremenom poslovniku stajalo je da je sastav radnih tijela vijeća približno razmjeran stranačkom sastavu vijeća. A onda se to vremenom izgubilo. Želimo to vratiti kako svi vijećnici mogli aktivno sudjelovati u radu odbora i povjerenstava i energiju usmjeriti s beskorisnih nadmetanja na promišljanje tema koje su od interesa grada i građana,” naglasio je predsjednik vijeća prof.dr.sc Željko Glavić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“S posebnom pažnjom i upornošću želimo podsjećati na davno definirani interes kojim se vijećnici i gradska uprava trebaju voditi. Taj interes nigdje nije tako dobro kratko i jasno opisan kao u natpisu uklesanom iznad još postojećih ulaznih vrata u nekadašnju vijećnicu Kneževa dvora u Dubrovniku, a piše “Obliti privatorum publica curate” – zaboravite privatno, brinite se za javno. Dužnosti su nam povjerene kako bi prije i iznad svega promicali javni interes,” rekao je predsjednik Gradskog vijeća Glavić.
Prigodnim riječima nazočnima se, nakon projekcije filma u kojem je prikazano 365 požeških dana ispunjenih nizom aktivnosti i brojnim višemilijunskim projektima, obratio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.”Kao gradonačelnik grada koji je kroz svoju osamstoljetnu dugu povijest kulturom, znanjem i gospodarstvom duboko utkan u povijest Slavonije i domovine Hrvatske, imam obavezu prema našoj djeci nastaviti istim putem i intenzitetom. Naslijedili smo od naših predaka grad bogat poviješću i potencijalima. Posebno smo sretni i zadovoljni što je vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prepoznala važnost tog dijela Hrvatske i konačno iznašla vrlo konkretan i vidljiv način za rješavanje ovdašnjih problema, a to je projekt Slavonija. Zahvaljujem na tome i poručujem kako očekujemo da će se još više ubrzati pozitivni trendovi. Gospodarstvo i gospodarstvenici su ti koji će s nama, a mi smo njihov servis i partneri, omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima. Samo podizanje proizvodnje i zapošljavanja koje Grad Požega potiče kroz razne oblike sufinanciranja te oslobađanje nameta koji su u našoj ovlasti možemo ostvariti konkurentan i kvalitetan razvoj privrede. Najveća prednost i kvaliteta našeg grada zapravo ste vi – Požežanke i Požežani. Poduzetnička zona je u završnoj fazi i vrlo sam  zadovoljan jer traži se komad zemljišta više, a traže ga naši poduzetnici koji žele proširiti svoju proizvodnju. To je jedini put izlaska iz nezaposlenosti – otvaranje novih radnih mjesta. Jedno radno mjesto je jedna nova kuća, jedno novorođeno dijete i jedan korak bliže oporavku cijelog društva i domovine u cjelini. Kao prvi među jednakima razgovarao sam s poduzetnicima, svakodnevno razgovaram s građanima, a s ovog mjesta pozivam sve – javite se, dođite, razgovarajmo. Samo zajedno možemo ići ka jednom cilju, a to je napredak. Sustav i planiranje jedino nas može usmjeriti kako bi bili fokusirani na ono područje privrede i organizacije našeg grada koje će u najkraćem ali i najekonomičnijem vremenu osigurati prosperitet i budućnost svima nama,” rekao je Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Trenutno radimo na prvom sustavnom brendiranju grada Požege. Vidjeli ste -nudimo vam “Brda&doline”! Ali brda i doline koje mi, Požežanke i Požežani imamo, i koje možemo staviti u funkciju razvoja turizma i prezentirati drugima. Odredili smo se kao turističko središte ovog kontinentalnog dijela domovine i očekujemo svesrdnu pomoć kako bismo ovu ljepotu oko nas stavili u punu ekonomsku funkciju. Središte smo naše županije, biskupije, vojno učilište i to nas obvezuje da surađujemo sa svim gradovima i općinama koje nas okružuju da zajedno promišljamo rješenja ka kvalitetnijem životu naših stanovnika. Nije sve idealno i neće se riješiti preko noći, ali svjesno čovjekoljublje jedini je put koji nas može odvesti u pravom smjeru. Nema vaših i naših, mojih i tvojih, samo je jedan cilj, a to je naša domovina, naš grad, puni mladosti i radosti, pozitivne energije i budućnosti koja obećava. Jer, ovu smo zemlju, ovaj grad, posudili od naše djece i moramo ih vratiti bolje i ljepše, no što su bili kada smo ih dobili od prethodnika,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić čestitajući svojim sugrađanima Dan grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatske udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te ministar turizma Gari Cappelli koji je i ovom prilikom istaknuo težnju ravnomjernog razvoja turizma u svim dijelovima Hrvatske te najavio punu podršku svim kvalitetnim turističkim projektima s ovog područja.”Došao sam u zlatno srce Slavonije i time je sve rečeno – ovdje imate veliko srce, želite raditi i proizvoditi biti dio napredne Hrvatske, dio onoga čime se želimo ponositi izvan granica. Pratimo projekt “Požeška kuća” koji je, moram priznati, izvanredan projekt i jednostavno moramo pronaći dodatna sredstva te ga završiti. Kako bi doveli turiste koji više ne traže sunce i more već i doživljaje, treba nam i kontinent Hrvatske, trebaju nam takvi organizirani i kvalitetni projekti,” naglasio je ministar Cappelli

Uz predstavnike vjerskog, kulturnog i društvenog života grada, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića te gradonačelnika i načelnika s područja županije, na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti – zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, gradonačelnik Našica Josip Miletić, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, načelnik Općine Kreševo (BiH) Renato Perak te gosti iz Mađarske, predsjednik Saveza Hrvata Jozo Ostrogonac i predsjednica Hrvatske samouprave Grada Baje Anđela Šokac, saborski zastupnik Franjo Lucić, izaslanika i pomoćnika ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova europske unije Davor Huška, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Davor Trut, zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro te izaslanik požeškog biskupa generalni vikar Josip Krpeljević.

Na sjednici su dodijeljena i priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. Dobitnici kolektivne nagrade su Veleučilište u Požegi i Color Emajl d.o.o. Požega, povelja humanosti dodijeljena je OŠ Antuna Kanižlića, a počasnim građaninom proglašen je Ante Potrebica, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske u miru i prvi predsjednik Državnog sudbenog vijeća RH.

TEKST : Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn