SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAKRACA – Za grad heroj, grad vrijedne povijesti i sadašnjosti

Datum objave: 14. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – U društvu brojnih uglednih gostiju i prijatelja grada, uz čestitarske govore i respektabilne brojke, rekapitulirajući sa zadovoljstvom realizirano u prethodnoj godini, Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Josipa, Pakračani i Pakračanke proslavili su svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

Podvlačeći crtu pod učinjeno, jer rođendani su za to najbolja prigoda, nagrađujući one najuspješnije i najzaslužnije među sobom, uz čestitarske govore i respektabilne brojke, Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Josipa, Pakračani i Pakračanke, proslavili su svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Ponosno i dostojanstveno, čuvajući živim sjećanje na herojske dane Domovinskog rata, optimistično gledajući u budućnost, u društvu brojnih uglednih gostiju i suradnika, domaćih i inozemnih, jer, kako reče predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, otvarajući sjednicu, „bolje ne imati rođendan nego ga slaviti bez prijatelja.“

A razloga za slavlje, itekako ima, jer grad s vrijednom poviješću i sadašnjošću u prošloj je godini na radove i usluge utrošio više od 62 i pol milijuna kuna, ugovorio projekata vrijednih preko 220 milijuna i pripremio onih teških gotovo 300 milijuna kuna.Više od 7 milijuna kuna osigurano je iz Mjera ruralnog razvoja za vodoopskrbu 11 naselja sjeverozapadnog dijela Grada, 40 milijuna kuna u energetsku obnovu, a značajna su sredstva uložena i u obnovu zaštićenih kulturnih objekata i arheološka istraživanja, jer grad koji se prvi put spominje još davne 1256.godine, želi li sačuvati svoj identitet, to itekako zaslužuje.

„Uspješne prošlogodišnje trendove nastavljamo i u ovoj godini-kroz projekt obnove središnjeg gradskog trga, rekonstrukciju Aleje kestenova, prometnice u Branešcima, skorašnje puštanje u rad reciklažnog dvorišta, a onda i očekivani početak radova na mega projektu aglomeracije. U svemu nabrojanom želim istaknuti kako grad, prije svega, čine ljudi, stoga su zbog nas, sadašnjih i budućih stanovnika Pakraca i svih naših naselja, i rađeni svi projekti. „ istaknula je, između ostaloga u govoru, domaćica svečanosti upriličene uz Dan grada, gradonačelnica Anamarija Blažević.

Uz optimističan pogled prema budućnosti, na herojsku prošlost grada u kojem se stvarala suverena, samostalna Hrvatska, četvrtom po obimu razaranja u Domovinskom ratu, podsjetio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, Miroslav Ivančić. “ Danas smo okrenuti nekoj novoj borbi, borbi za grad kakav je zamišljao naš ugledni sugrađanin, mirotvorac, dr.Ivan Šretar, čovjek kojeg zovu hrvatskim Gandhijem, kako ga zamišljaju i zaslužuju naši mladi i vi koji ste se, pristigavši iz svih dijelova Hrvatske, za njega borili. Vjerujem da imamo dovoljno snage i zajedništva da to ostvarimo.“, rekao je, čestitajući sugrađanima Dan grada, Miroslav Ivančić.

Dana ponosa i slave Pakraca, njegovog herojstva i dizanja iz pepela, prisjetio se i osvjedočeni prijatelj grada, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, naglašavajući kako Pakrac nikada neće biti zaboravljen.“ Zbog herojske prošlosti, ali i sve bolje gospodarske situacije koja je pokazatelj kako se Grad razvija, zasluženo proslavite Dan grada i uživajte u plodovima svoga rada.“, zaključio je čestitku ministar poljoprivrede, ovogodišnji dobitnik najvišeg gradskog priznanja, Pečata grada.

Uspjehe i napore gradskog čelništva, u ime grada prijatelja Pakraca, pohvalila je i Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, podsjetivši na Povelju prijateljstva potpisanu prošle godine i s Lipikom i Vukovarom, u sjećanje na 22 poginula varaždinska branitelja i njih više od stotinu ranjenih na pakračkom području. Uz respektabilne brojke i čestitarske govore, Grad slavljenik na svečanoj je sjednici, tradicionalno, najzaslužnijim pojedincima i institucijama uručio najviše gradsko priznanje, Pečat grada Pakraca. Uz gradonačelnicu i predsjednika Gradskog vijeća, učinili su to najmlađi članovi najstarijih gradskih udruga-KPD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra, NK Hajduk i DVD-a Pakrac, društava sa stažom dugim 90, 100 i 140 godina. Ovogodišnji su laureati Ministarstvo poljoprivrede i Motociklistički klub „Plavi vitezovi-Croatia I“, a titulom 11.počasnog građanina okitio se ministar hrvatskih branitelja, brigadni general Tomo Medved, koji je u ime nagrađenih i zahvalio.

“ Pakrac je naš prijatelj, grad heroj, grad junak ali i grad perspektive koji cijele godine živi u našim srcima. Zajedno s našim prijateljima koji su od ranije počasni građani, spreman sam uvijek biti na usluzi u doprinosu realizacije svih vaših ciljeva i projekata. S izuzetnim ponosom zahvaljujem na priznanju i čestitam na svemu do sada učinjenom i trudu kako bi Pakrac bio mjesto za ugodno življenje i ostanak mladih.“, rekao je počasni građanin Pakraca, ministar Medved.

Uz dobitnike najviših gradskih priznanja, ministre Tolušića i Medveda, brojne Pakračane i Pakračanke, predstavnike vjerskih zajednica, gradskih udruga, tvrtki i institucija,svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i brojni ugledni gosti i prijatelji grada-počasni građani general Mladen Markač i Marko Širac, kao izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnici Pero Ćosić, u ulozi izaslanika predsjednika Sabora i Franjo Lucić, domaći ministar, pomoćnik ministrice Žalac, Davor Huška, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević, izaslanstva prijateljskih gradova iz Slovačke-Dolny Kubin i Jasenova, Općine Dobretići iz Bosne i Hercegovine, Grada Novog Marofa i Općine Ravna Gora.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn