SVEČANA PRISEGA U POŽEŠKOJ VOJARNI – Predsjednica Grabar Kitarović čestitala prisegnutim ročnicama i ročnicima

Datum objave: 10. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Svečana prisega 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održala se danas u vojarni 123.brigade HV-a. To je ujedno i prvi ovogodišnji naraštaj, a završetak obuke planiran je 6. travnja ove godine. Prisezi ročnika ovaj je put nazočila i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnika Glavnog stožera general zbora Mirka Šundov.

“Današnjom prisegom postajete dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. S ponosom me ispunjava pogled na mlade ljude poput vas koji su spremni posvetiti dio svojeg života, rada i napora služenju Domovini. Takva požrtvovnost i spremnost stavljan ja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bio je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja. Ne samo u vojnoj službi, nego u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga, uvijek iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom samouvjereno gledam u budućnost naše domovine”, između ostalog izjavila je Kitarović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na obuci dragovoljnog vojnog osposobljavanja trenutačno se nalazi 325 ročnika, od toga 46 žena, a svečanu prisegu polaže 323 ročnika. Za prvi ovogodišnji uputni rok, prijavilo se 390 kandidata, a na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja pristupio je ukupno 341 ročnik, od čega 47 ročnica, od kojih je njih 16 odustalo u prvih mjesec dana. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19 220 kandidata, od čega 2691 žena, a u 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Tijekom obuke obučavat će se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisan uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn