SVEČANA PRISEGA U POŽEGI – Prisegnuo 22. naraštaj ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Datum objave: 09. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

POŽEGA – U vojarni “123. brigade HV” u Požegi danas je održana svečana prisega 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Domovini je prisegnulo 160 ročnika, od čega 27 ročnica. To je ujedno i drugi ovogodišnji naraštaj, a završetak obuke planiran je 6. lipnja ove godine. Prisezi ročnika nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnika Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.

U prva četiri mjeseca 2018. godine za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavilo se 443 kandidata, od čega 73 žene, a na obuku koja je započela 11. svibnja 2018., godine pristupio je 171 ročnik, od kojih 29 ročnica. Do polaganja svečane prisege odustalo je njih devet, od kojih su dvije žene. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 21. naraštajem, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja završilo je 7.339 kandidata, od čega 849 žena.

Ročnice i ročnike na današnjoj svečanosti prigodnim je riječima pozdravio načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov. “Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu, jedna je od najtežih ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća. Dragi roditelji i rodino naših ročnika, budite ponosni na njih! Odabrali su najčasniji i najplemenitiji način na koji se može služiti svojoj domovini i njezinim građanima. Podržimo ih na njihovom putu koji nije lak, ali je častan i izazovan,” poručio je general Šundov.

sundov

Prigodnim riječima ročnicama i ročnicima čestitao je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice oružanih snaga Damir Krstičević.”Sretan sam što danas mogu biti ovdje s vama, među mladim ljudima budućim pripadnicama i pripadnicima hrvatske vojske. Ovom svečanom prigodom iskazali ste svoje domoljublje, prisegnuli na vjernost domovini. Čestitam vam na tome! Gledajući vas ovako postrojene, čvrste i mlade ljude pune energije i optimizma, uvjeren sam u sjajnu budućnost hrvatske vojske. Siguran sam kako ćete nastaviti prenositi pobjednički duh hrvatskih branitelja, domoljubne i sve one vrijednosti ugrađene u stvaranje i razvoj ponosne i časne hrvatske vojske,” rekao je ministar Krstičević.

ministar

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Tijekom obuke obučavat će se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisan uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu. Uz ministra Krstičevića svečanosti su prisustvovali i  požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te brojni drugi gosti i uzvanici.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn