SUTRA JE MEĐUNARODNI DAN SREĆE: Prije nego što krenete tražiti sreću, provjerite – možda ste već sretni!

Datum objave: 19. 3. 2022. | Kategorija: Lifestyle

Ujedinjeni narodi proglasili su 2012. godine Međunarodni dan sreće koji se slavi diljem svijeta 20. ožujka. Psiholozi sreću najčešće definiraju kao opći osjećaj osobe da je njen život ispunjen, ugodan i smislen odnosno dobar. Ljudska težnja za srećom je univerzalna pa možemo reći da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2012. godine Međunarodni dan sreće koji se od tada slavi diljem svijeta…”Opća skupština Ujedinjenih naroda, svjesna da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj, prepoznajući također potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom gospodarskom rastu koji promiče održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda, odlučuje proglasiti 20. ožujka Međunarodnim danom sreće…“
Psiholozi sreću najčešće definiraju kao opći osjećaj osobe da je njen život ispunjen, ugodan i smislen odnosno dobar. Ljudska težnja za srećom je univerzalna pa možemo reći da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Zanimljivo istraživanje o sreći objavljeno je pod naslovom „Zašto je svijet sve stariji? Utjecaj sreće na smrtnost“ (2009., Guven i Saloumidis). Oni dolaze do zaključka: ”… ako ste jako sretni i kronično bolesni, živjet ćete podjednako dugo kao i ljudi koji nisu bolesni, ali nisu ni sretni”.

Prije nego što krenete tražiti sreću, provjerite – možda ste već sretni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne znaju da je vide, kazao je Duško Radović.

Sretan vam Međunarodni dan sreće!

TEKST: S. Pok              FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn