ŠUTLJIVI SVJEDOK POVIJESTI – Stara pogrebna kola čekaju restauraciju

Datum objave: 05. 2. 2016. | Kategorija: Lifestyle

DSC_0321

KAPTOL – Sve do 1980 godine u Kaptolu su se koristila stara pogrebna kola koja su nakon upotrebe smještena u garažu mrtvačnice. Kola su vlasništvo DVD kaptol, a ovih dana na inicijativu kaptolačkog općinskog načelnika Mile Pavičića vatrogasci su kola uredili i predstavili javnosti.

Kola poput kaptolačkih bila su nužno sredstvo u gradovima i naseljima za prijevoz pokojnika u zadnjem putovanju od kuće ili mtrvačnice do groblja. “Prema dostupnim podacima kola su izrađena s prijelaza 19. na 20. stoljeće, a u Kaptol su stigla davne 1936. godine. Donedavno su bila u garaži mrtvačnice na mjesnom groblju. Mali je broj mještana to znao, i to samo one starije generacije. Kola su stara preko 100 godina, a ovdje kod nas su stigla iz Jastrebarskog. Prema našim saznanjima ona su izvorno proizvedena u Beču u tvornici specijalnih vozila odakle su i došla u Hrvatsku,” rekao nam je zapovjednik kaptolačkih vatrogasaca Josip Svoboda.

DSC_0340

Vrlo je malo pisanih tragova o ovim kolima, za koja vlasnici smatraju kako su ipak zaslužila prikladnije mjesto za mirovanje i čuvanje. “Najprikladnije bi bilo da budu pohranjena u Gradski muzej Požega ili neku sličnu ustanovu jer potrebna su i sredstva da se kola restauriraju na pravi način kako bi vratila stari elegantni sjaj. Ona su dio povijesti ovog kraja, imaju svoju kulturno-povijesnu vrijednost, ali, iskreno, mi ne znamo što bi s tim kolima,” rekao je Svoboda. Do tada, kola strpljivo čekaju, kotači miruju. Konačno, na put bez povratka, kamo su ova kola vozila svoje putnike, uvijek se stigne krenuti.

TEKST: S.Pok    FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn