SUMNJIVO LICE PRED NOVOGRADIŠKOM PUBLIKOM – Ograničenost i korumpiranost, karijerizam i malograđanština-svaka sličnost sa stvarnošću je…namjerna!

Datum objave: 22. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

plakat_Sumnjivo_lice_ispravak4-page-0021 (7)

NOVA GRADIŠKA – Umjetnost  je najjača kada progovara o stvarnosti, upozoravajući i promišljajući, uspoređujući i kritički komentirajući. Jer, kvalitetan, pomno odabran tekst aktualan je u svim povijesnim okolnostima, primjenjiv i na današnje društvo. Na kraju krajeva, nikad ništa novo ispod sunca.Dokazat će to i „SUMNJIVO LICE“, prva velika komedija Branislava Nušića, jednog od najznačajnijih dramskih pisaca ovih prostora,  napisana prije 129 godina, hvaljena i zabranjivana, priča koju 23.ožujka, pod režijskom palicom Olje Đorđević, na novogradiške kazališne daske donosi osječki HNK.

Kritički je to tekst koji na sjajan način sagledava srpsku provinciju ( svaka sličnost s nacionalnim i lokalnim okolnostima je slučajna? Ili, možda ipak namjerna?!)- njenu ograničenost i korumpiranu vlast, karijerizam i malograđanštinu, detektirajući i upozoravajući na društvene anomalije koje su postale pravilo.Tekst klasičnog komediografskog obrasca zamjene identiteta govori o „sumnjivom licu“ koje se iznenada pojavljuje u malom provincijskom mjestu, kontroliran i praćen od strane aparata lokalne vlasti. Riječ je o budućem načelnikovom zetu koji se, u strahu od ženinih roditelja, prijavljuje pod lažnim imenom, što, očekivano, rezultira nizom apsurdnih, urnebesno komičnih situacija. Uvijek aktualan tekst koji ismijava birokratski aparat, sveprisutnu korupciju, neobrazovanost i nepismenost lokalnih vlastodržaca, za osječki je HNK, nakon dugih 25 godina „neigranja“, adaptirala i režirala Olja Đorđević.

„Sumnjivo lice“, komediju u dva čina, novogradiškoj će publici „ispričati“ glumački ansambl predvođen Aleksandrom Bogdanovićem, Tatjanom Bertok Zupčević, Ivanom Čabraja Soldo,Vladimirom Tintorom, Miroslavom Čabraja, Duškom Modrinićem  i brojni drugi.Tražite li povod za iskreni smijeh i dobru zabavu, nazovite broj 035/331-010, 331-011, 331-012, na vrijeme rezervirajte ulaznicu i „oslobodite“ četvrtak.Jer, „Sumnjivo lice“ je jedna od onih predstava koju svakako valja pogledati, podjednako aktualna i danas, u trenutku i sredini u kojoj je mijena tek forma, a ne suština. Osim toga, autori poput Nušića, bez milosti prema vlastitoj sredini, bespoštedni u seciranju mana, propusta i slabosti onih koji vladaju, iznimno su rijetki.Vidimo se, stoga u kazalištu!

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn