SUFINANCIRANJE MINISTARSTVA KULTURE – Za sanaciju Spahijskog podruma, spomenika i arheološka istraživanja, odobreno 350.000 kuna

Datum objave: 26. 5. 2017. | Kategorija: Kultura

Spahijski

PAKRAC – Ministarstvo kulture će u ovoj godini na području Pakraca sufinancirati tri projekta i to s 350.000 kuna, a sredstva su planirana za sanaciju Spahijskog podruma, spomenika „Ranjenom borcu“ te za početak arheoloških istraživanja u središtu grada.

Ministarstvo je odobrilo 200.000 kuna za nastavak sanacije Spahijskog podruma, a u planu je postavljanje vanjske stolarije i snjegobrane te stabiliziranje čeoni zid prema Strossmayerovoj ulici nakon čega bi ponovno u funkciji mogao biti dio nogostupa ispred tog objekta. Točan obim i vrsta radova koji će biti odrađeni, znat će se nakon okončanja postupka prikupljanja ponuda.

Restauraciju će doživjeti i spomenik „Ranjenom borcu“ koji je postavljen 1955. iznad spomen kosturnice, pred zgradom „općine“, za što će Ministarstvo kulture izdvojiti 100.000 kuna. Radove na ovom djelu akademskog kipara Vanje Radauša, obaviti  restauratorski obrt „Ferrum“ iz Zagreba. Restauracija obuhvaća čišćenje i sanaciju pukotina i drugih fizičkih oštećenja na spomeniku, a ovo je prvi put od postavljanje da će ovo kiparsko djelo doživjeti temeljitu restauraciju.

Za početak arheoloških istraživanja na mjestu nekadašnje čuvene pakračke utvrde, na parkiralištu između zgrade općine i policijske postaje, Ministarstvo je odobrilo 50.000 kuna. Ovime će biti plaćen rad stručnjaka arheologa iz Instituta za arheologiju, a potrebnu radnu snagu za arheološko istraživanje osigurati će Grad Pakrac.

TEKST: S. P.       FOTO: Pakrački list

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn