SUDIONICI U PROMETU OPREZ – Pred nama su blagdanske gužve i obvezna upotreba svjetala na motornim vozilima

Datum objave: 28. 10. 2021. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Prvoga dana u studenome, obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga Dušni dan, vrijeme kada građani u većem broju posjećuju počivališta svojih preminulih. A od 1. studenoga, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Velik broj građana u danima blagdana koji nam prethode, posjećivat će groblja i posljednja počivališta svojih najmilijih. Stoga se uz ostala područja Republike Hrvatske i na području PU požeško-slavonske očekuje veća gustoća prometa vozila i kretanja građana u njihovim zonama. S ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti općenito, a posebice u pogledu sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici će pojačano nadzirati prometnice i prilaze grobljima, te prema potrebi upravljati prometom, kako bi se osigurala maksimalna protočnost i sigurnost.

“Kako sigurnost i protočnost prometa, u velikoj mjeri ovise i o samim sudionicima, pozivamo iste da se pridržavaju naredbi i upozorenja policijskih službenika. Vozače koji do groblja dolaze vozilima, molimo da za parkiranje i zaustavljanje istih, koriste isključivo parkirališne ili druge prostore namijenjene parkiranju vozila (izbjegavaju parkiranje na kolniku, posebice gdje je to zabranjeno prometnim znacima ili pravilima), a pješake da izbjegavaju nesigurno kretanje kolnikom i prelazak istog izvan nogostupa, odnosno obilježenih pješačkih prijelaza,” pozvali su iz PU požeško-slavonske.

Upravo u dane blagdana, odnosno od 1. studenoga se primjenjuje odredba članka 102. stavka 1., Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19), koja propisuje da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Dosljednom primjenom ove odredbe, osigurava se bolja vidljivost i lakše uočava druga vozila u prometu, ali i izbjegava plaćanje propisane novčane kazne koja iznosi 300 kuna.

TEKST: S. P.              FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn