STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ: Brojke nisu sjajne, a sve ovisi o svijesti i savjesti svakog pojedinca

Datum objave: 16. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji 16 je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a devet osoba je hospitalizirano. Ukupno je 134 aktivna slučaja, 170 osoba je ozdravljeno, a trenutno je u samoizolaciji 490 osoba, rečeno je na današnjoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite.

“Propisane su mjere na snazi i traju od 7. rujna do 7. listopada, a samo od nas zavisi hoće li te mjere biti produžene i hoće li biti novih ograničenja. Počela je i školska godina, niz aktivnosti koje nas očekuju na području županije, no ako ne budemo odgovorni bit će teško realizirati ih. Pet razreda u našim školama trenutno je u samoizolaciji, te određeni broj nastavnika, profesora ali i zdravstvenih djelatnika. Svaki novi dan donosi nove izazove i ako ne poštujemo mjere neće biti dobro,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nacionalni stožer civilne zaštite spustio je na lokalne i regionalne stožere maksimalnu odgovornost te otvorenu mogućnost predlaganja novih mjera, naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. “Očekujemo kako će ove mjere puni učinak pokazati kroz desetak dana, no uz vrlo male pomake u ponašanju – nošenje maski, propisani razmak i pojačana higijena možemo spriječiti širenje virusa.” rekao je Matijević.

U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata novih je 16 pozitivnih osoba i to osoba iz samoizolacije kod kojih su se razvili simptomi, što znači da su sve te osobe pravovremeno detektirane i opravdano stavljene u samoizolaciju, naglasio je epidemiolog Ante Vitalia. Vitalia je izrazio nezadovoljstvo sve opuštenijim ponašanjem građana, ali i sve izraženijom tendencijom da se iznose lažni podaci o mogućim kontaktima.

“U Požeško-slavonskoj županiji 16 je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a devet osoba je hospitalizirano. Ukupno je 134 aktivna slučaja, 170 osoba je ozdravljeno, a trenutno je u samoizolaciji 490 osoba. Skrenuo bih pozornost građanima, na pozitivne osobe i kontakte da nam daju prave informacije! Imamo problema sa stavljanjem ljudi u samoizolaciju – mi nismo nikakva inkvizicija, to je potreba zbog njih i njihovih obitelji kako bi se stvori što manji broj kontakata pa potom i zaraženih osoba. Definitivno ima i prikrivanja kontakata što je vrlo neodgovorno. Za pojedine osobe jasno znamo da su imale i 20 i više kontakata, a navedu nam tek dva ili tri jer kao “ne želim nikoga cinkati”. To nije dobar način jer svi ti kontakti su moguće potencijalno zarazni, a šeću slobodno među nama. Sankcije za prikrivanje ne postoje, postoje samo sankcije za osobe koje krše mjeru samoizolacije, ali sve je to na našoj svijesti i savjesti, na odgovornosti pojedinca,” rekao je Vitalia dodajući kako se nada da će mjere koje su na snazi od 7. rujna pokazati svoju djelotvornost. “Kakva je sada dinamika, usudio bih se reći da je prisutno jedno nonšalantno, opušteno ponašanje kao da se ništa ne događa i svakako sam zato da se ove mjere produže i dalje,” zaključio je Vitalia.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn