STOŽER CIVILNE ZAŠTITE PSŽ – Od 1. veljače osnovnoškolci i dio srednjoškolaca vraćaju se u škole

Datum objave: 29. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze korona virusom, a na posljednjem testiranju obrađeno je 77 uzoraka, od kojih je 15 pozitivnih. Od ponedjeljka, 1. veljače svi osnovnoškolci i dio srednjoškolaca vraćaju se u škole, a otvorena je mogućnost i za odvijanje određenih sportskih sadržaja. Situacija je bolja, ali još uvijek nema mjesta ni potpunom popuštanju, ni opuštanju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.

U skladu s odlukama Nacionalnog stožera, u svim osnovnim školama na području Požeško-slavonske županije od 1. veljače nastava će se provoditi po A modelu koji predviđa nastavu u školama uz poštivanje epidemioloških mjera. “Model C (nastava online) koji se primarno odnosi na srednje škole ostaje na snazi do 12. veljače pri čemu svi završni razredi idu po A modelu, a nastavlja se i praktični dio nastave za obrtnička zanimanja. Ako se ostane ovakva situacija ili postane i bolja, vjerujem kako ćemo do 12. veljače donijeti odluku da i svi ostali srednjoškolci krenu u svoje razrede do kraja školske godine,” rekao je čelnik županijskog stožera, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Župan dodaje kako su dozvoljeni i određeni sportski sadržaji koji se odvijaju na vanjskim prostorima te beskontaktni sportovi i treninzi. “Ove mjere donose određenu relaksaciju, s nadom kako će vrijeme pred nama, možda polovica ili kraj veljače, donijeti i mogućnost otvaranja i ostalih objekata,” rekao je župan.

Podaci govore kako je u Požeško-slavonskoj županiji trenutno nešto povoljnija epidemiološka slika jer aktivno je 87 slučajeva zaraze korona virusom, 70 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 226 osoba, a ukupno je testirano 26819 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 77 uzoraka, od kojih je 15 pozitivnih. Fokus je u ovom trenutku na cijepljenju, naglasio je epidemiolog Ante Vitalia.

” Cjepivo je nažalost došlo u manjim količinama od onog kako je planirano i to nam stvara izvjesne probleme, ali pokušavamo se nositi s tim.Za sada je na području naše županije s dvije doze, dakle u punom obimu, procijepljeno 512 osoba, a stiglo je 1640 doza cjepiva. Samo u prošlom tjednu je, od planiranih 432 ljudi koje je bilo potrebno docijepiti drugom dozom, stiglo svega 192 doze. Dakle bili smo deficitarni taj tjedan za 240 doza. Od idućeg ponedjeljka najavljena je količina kojom vjerojatno nećemo niti taj deficit! To je vrlo nezahvalno i nezgodno u ovom trenutku, ali prioritetne skupine u domovima za starije smo procijepili – dom u Velikoj je u cijelosti procijepljen, dom u Požegi je najvećim dijelom procijepljen, mali domovi su procijepljeni, no dom u Ljeskovici i u Marinom selu su nam prioriteti u daljnjem tijeku cijepljenja. Najvećim dijelom su procijepljene i Bolnica Pakrac i Bolnica Požega, dakle oni djelatnici koji su uključeni u rad s COVID 19 pozitivnim osobama,” rekao je doktor Vitalia.

Na području Požeško-slavonske županije COVID 19 je do sada preboljelo 3344 osoba, a 64 osobe su, nažalost, preminule.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn