STIGLE DOMAĆE POŽEŠKE TREŠNJE – Crvena, sočna, slatka i moćna trešnja je prava riznica slasti i zdravlja!

Datum objave: 15. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Stigle su trešnje koje će svojom slatkom, crvenom ljepotom obilježiti vruće dane lipnja i srpnja. Svježe i zamamne čekaju vas na štandu OPG Berger – Leskovar u Požegi, smještenom pored kružnog toka u Ulici Svetog Roka.

Slavonci smo, što reći, ne trebaju nama Marcel Proust i mirisni kolačići izgubljeni u vremenu da se sjetimo najdražih uspomena. Evo trešnje naprimjer… Dovoljno je vidjeti ih pa da navre slatki sok sjećanja koji je kao neizbrisiva “fleka” ostao negdje u zakutku duše još uvijek spremne da se djetinje radosno zakiti trešnjinim “minđušama”.

A bilo zbog sjećanja ili čistog užitka, svakako svratite kod Tonija Leskovara po dozu slatkih plodova.OPG Berger-Leskovar ima više od 300 stabala koja upravo ovih dana daju svoj najveći urod. Sadnja je obavljena planski kako bi se krenulo s dozrijevanjem i branjem od onih ranijih sorti do onih kasnijih, Burlat, Lapins, Silvia i Cordia. Domaće su, kaže nam Toni Leskovar, uvijek svježe ubrane. “Imamo ih puno, cijeli trešnjik i unatoč tome što vrijeme nije puno obećavalo, dobar je urod. Beremo ih vrlo rano, prije prvog jakog sunca i tako će biti sigurno još tri-četiri tjedna. Nedostaje nam ruku iako to nije težak posao, pa je angažirana cijela obitelj.”

Valja znati kako je plod trešnje, uz okus koji svakom prija, prava mala riznica zdravlja – sadrži A, B i C vitamin, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji blagotvorno djeluju na organizam, a pomažu i u prevenciji mnogih bolesti. Hajde, počastite se trešnjama!

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn