STARI ZANATI – Čuvar obiteljske tradicije, Jakšićanin Josip Čavajda jedan je od posljednjih kovača u Slavoniji

Datum objave: 09. 2. 2019. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – “Kada ljudima objasnim koliko je ručno iskovana motika kvalitetna, odlučuju se na kupnju. Industrijska motika je poluproizvod. Ona se još treba otkovati jer je to samo “štanc”, objasnio je jedan od posljednjih kovača u Slavoniji Josip Čavajda iz Jakšića.

U Jakšiću se svakodnevno čuju zvukovi udaranja metala koji dolaze iz radionice jednog od posljednjih kovača u Slavoniji – Josipa Čavajde. Od kad zna za sebe on proizvodi motike, sjekače i brojne druge poljoprivredne alate. “Nekada je u našem selu bilo pet kovača, a da ne govorim da su druga sela isto imala po dva. Ja sam koliko znam jedini prijavljen kovač u krugu od 80 kilometara”, rekao je Čavajda. Josip se kovačkim zanatom bavi od malih nogu, jer u pitanju je duga obiteljska tradicija.

“Naučio sam to od oca, moj djed je bio kovač, ovaj nakovanj je još od djeda. Imam staru kovačku vatru još od djeda. To je to, evo imamo tri generacije kovača i još uvijek nam dobro ide. Kada ljudima objasnim koliko je ručno iskovana motika kvalitetna, odlučuju se na kupnju. Industrijska motika je poluproizvod. Ona se još treba otkovati jer je to samo “štanc”, ne možete odmah s njom ići raditi. Potreban vam je majstor da je iskuje da je naoštri”, ističe Josip.

Uz sjekače, motike, krampove i drugi poljoprivredni alat, Josip proizvodi satare, mačete i brojne druge alate. Kupnjom domaćeg proizvoda, ručnog rada jednog od rijetkih kovača u Hrvatskoj koji za spomenuto zanimanje ima majstorsku diplomu, korist je obostrana.

IZVOR: agroklub.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn