STARI GRAD U KAPTOLU – Nova arheološka istraživanja dala nove nalaze i spoznaje o bogatom lokalitetu

Datum objave: 10. 9. 2018. | Kategorija: Kultura

dav

KAPTOL – U tijeku su zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Stari grad u Kaptolu. Uz već poznatu kasnogotičku crkvu, rezultat najnovijih istraživanja je otkriće još starije, romaničke crkve za koju se pretpostavlja kako je bila vezana uz razdoblje utemeljenja Požeškog zbornog kaptola sv. Petra.

Prva istraživanja utvrde Stari grad Kaptol – nekada uglednoga capitulum ecclesiae sancti Petri de Posega, odnosno Požeškog zbornog kaptola sv. Petra utemeljenog između 1223. i 1230. godine, poduzeo je u razdoblju od 1999 do 2000,Institut za arheologiju iz Zagreba u suradnji s Konzervatorskim odjelom i Gradskim muzejom Požega. Unutar zidova renesansne utvrde otkriven je tada dio tlocrta gotičke dvoranske crkve, a tijekom istraživanja, osim srednjovjekovnih struktura i slojeva, registrirani su i brojni recentni, novovjekovni i barokni slojevi i strukture. Ove godine istraživanja su nastavljena i izvan tlocrta crkve što je rezultiralo novim nalazima i vrijednim spoznajama, doznali smo na samom lokalitetu od arheologinje Danimirke Podunavac.

dav

“Nastavili smo istraživanja koja su poduzeli Gradski muzej Požega i Institut za arheologiju iz Zagreba kada su otkrili ostatke kasnogotičke crkve unutar starog grada. Oni su istraživali središte same crkve, a mi smo krenuli prema zapadu, prema crkvi sv. Jurja koja je izgrađena sredinom 18. stoljeća. Istraživanja su potvrdila kako se radi o kasnogotičkoj crkvi, a potvrdile su se i prijašnje pretpostavke kako je ova crkva bila trobrodna, reprezentativna građevina. Novitet je da smo pronašli još jednu stariju crkvu iz vremena romanike koja je građena negdje sredinom 13. stoljeća. Ova starija romanička crkva vjerojatno je bila vezana uz Požeški zborni kaptol sv. Petra koji se spominje u pisanim izvorima,” pojasnila je arheologinja Podunavac. Buduća istraživanja starog grada zasigurno će ponuditi još nalaza koji dodatno podići zanimanje javnosti i struke za kaptolačke arheološke lokalitete bogate tragovima od prapovijesti i željeznog doba do novije povijesti.

dav

“Priča kreće s osnivanjem Zbornog kaptola sv. Petra u Požegi koji je osnovan 1221 ili 1224 godine, a otkrićem ove romaničke crkve potvrdili smo kako je bio ovdje. Nakon te crkve, početkom 16 stoljeća izgrađena je gotička crkva, a u isto vrijeme nastala je i sama kaptolačka utvrda, kaštel s baterijskim kulama. Potom, nakon vremena turskog osvajanja dolazi vrijeme baroka kada se kasnogotička crkva pregrađuje i neko je vrijeme u funkciji, a sredinom 18. stoljeća prestaje njena funkcija i gradi se ova crkva sv. Jurja koja je sada u obnovi i povremeno u funkciji Možemo reći da nismo još dovoljno duboko zakopali, jer kada se pogleda položaj gdje se nalazi Stari grad, jasno je kako on kontrolira široko područje i moguće je da i ovdje ima i prapovijesnih nalaza,” zaključila je arheologinja Podunavac.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn