SREDIŠNJA SVEČANOST 22. GODIŠNJICE “BLJESKA” – Veličanstvenoj pobjedi i žrtvi hrvatskih branitelja u Okučanima se poklonio državni vrh

Datum objave: 01. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

n1

OKUČANI – Prije točno 22 godine u 5 sati i 21 minutu počela je Vojno redarstvena operacija „Bljesak“, ali i kako kažu strateški stručnjaci, početak oslobađanja Hrvatske. Operacija je to u kojoj je, u samo 31 sat oslobođeno 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija, ali i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. ‘Bljesak’ je bio tek uvod u pobjedu, jer operacija je to kojoj je predhodila „’Oluja“, ali i početak uspostavljanja hrvatskog državno-pravnog poretka na cijelom svom području. Središnja svečanost 22.godišnjice „Bljeska“ uz spomen na ono najvrijednije-žrtvu hrvatskih branitelja organizirana je danas, uz nazočnost najvišeg državnog vrha, u Okučanima.

Prisjećajući se dana ponosa i slave, dana u kojima se stvarala suverena Hrvatska, Okučani su se probudili uz zvuke budnice ulicama mjesta u izvedbi orkestra hrvatskih Oružanih snaga. Nakon uvijek atraktivnog prikaza ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, uslijedio je najsvečaniji dio proslave-odavanje počasti onima koji su Domovini poklonili vlastite živote. Učinili su to, uz predstavnike roditelja poginulih hrvattskih branitelja, sudionike „Bljeska“, domaćine proslave- čelnog čovjeka Općine Okučani, načelnika Acu Vidakovića, prvog čovjeka Županije Brodsko posavske, Danijela Marušića i  predstavnici najvišeg državnog vrha-predsjednica Republike i zapovjednica oružanih snaga, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog Sabora-Milijan Brkić, ali i brojni ministri.

nn

U akciji „Bljesak“ sudjelovalo je 7200 hrvatskih vojnika i policajaca, a oslobađajući Zapadnu Slavoniju, njih 162-oje je ranjeno a 42-oje poginulo. Napad je izveden na nekoliko smjerova: od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu, a s istoka od Nove Gradiške prema Okučanima, s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški.

Prisjećajući se veličanstvene pobjede, ali i početka kraja rata, Okučance i njihove goste u poslijepodnevnim satima očekuje druženje uz vojnički grah, sportska poslastica u obliku nogometne utakmice između domaćeg „Sokol-Psunja“ koji slavi 70.rođendan i veteranske ekipe „Dinama“, a onda i zabava uz, u Slavoniji neizostavnu tamburicu.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Bljesak Okučani

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn