SPOJ TRADICIJE I MODE – Kreacija Nade Grgić nadahnuta paurskom nošnjom zapažena i na vinkovačkoj Etnoreviji

Datum objave: 23. 9. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Nada Grgić iz Busnova, među petnaest sudionika iz cijele Hrvatske, predstavljala je  Požeško-slavonsku županiju na natjecanju Etno kreacija Hrvatske 2021. s kreacijom inspiriranom paurskom narodnom nošnjom požeškog kraja. Nada je nastupila prvi put te osvojila četvrto mjesto i poziv za izravno sudjelovanje na ovoj manifestaciji iduće godine.

Natjecanje Etno kreacija Hrvatske, održava se od 1999. godine u Vinkovcima, te zajedno sa natjecanjem u izradi etno frizura, Etno frizura Hrvatske i Etno revijom, čine skupinu priredbi pod nazivom Etno vikend u etno gradu, a održavaju se u sklopu Vinkovačkih jeseni. Riječ je o kreacijama inspiriranim isključivo tradicijskim odjevnim predmetima hrvatskog življa (Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije i Srbije) koje su i ove godine predstavljene javnosti na  Etnoreviji.

Među petnaest sudionika iz cijele zemlje Nada Grgić iz Busnova predstavljala je ove godine Požeško-slavonsku županiju na natjecanju Etno kreacija Hrvatske 2021. sa svojom kreacijom inspiriranom paurskom narodnom nošnjom požeškog kraja. Nada je tamo nastupila po prvi puta, te osvojila četvrto mjesto uz poziv za izravno sudjelovanje na ovoj manifestaciji iduće godine.Potporu odlasku u Vinkovce dali su Općina Brestovac i DVD Zakorenje.

“Kolekciju je nosilo pet djevojaka od kojih su četiri moje unuke Marta, Helena i Lana Grgić, te Andrea Jozić, a uz njih je bila prijateljica Rea Marković iz Jakšića,” kaže nam Nada koja je krojačko iskustvo i zanatsku vještinu stekla u nekadašnjoj Modnoj konfekciji Zlata u Novoj Gradiški. S puno ljubavi i dara za detalje Nada već nekoliko godina stvara različite odjevne predmete na svom šivaćem stroju, uz puno ručnog rada, baš kako traže i izvori nadahnuća. Maštovite no i vrlo nosive kreacije predstavlja na modnim revijama na brojnim manifestacijama pri čemu unuke i njihove prijateljice rado “odrade” ulogu modela. Tradicija, moda, etno spojeni u jedno – poruka je Nade Grgić iz Busnova čije su etno kolekcije unikatni promotori požeškog kraja.

TEKST: S. P.                FOTO: Privatni album

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn