SNIMANJE 55. VINKOVAČKIH JESENI – Videorazglednica iz Požege

Datum objave: 03. 9. 2020. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, a u cilju zaštite svih sudionika i posjetitelja, organizatori ovogodišnjih 55. Vinkovačkih jeseni, odlučili su manifestaciju održati na način primjereniji trenutnoj situaciji. Kratka video predstavljanja sudionika o tradicijskoj kulturi i običajima svakoga kraja snimani su diljem Hrvatske i bit će prikazani u okviru programa Svečanoga mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni. Priliku da prikažu svoj nastup dobili su članovi HKUD Slavonija iz Jakšića, a snimanje je održano na Trgu sv. Terezije u Požegi.

Vinkovačke jeseni, manifestacija koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga, kulturno-umjetničkoga narodnoga stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda Vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske, postale su originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja, čuvarica i slikarica izvornoga načina života. Iako pandemija koronavirusa ne dopušta održavanje brojnih događaja organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni poduzeo je sve moguće mjere kako bi se najbolji izvorni hrvatski folklor i ove godine ipak zabilježio i predstavio u najboljem svijetlu te u konačnici sačuvao od zaborava i prenio na iduće naraštaje.

Tako snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni u razdoblju od 27. kolovoza do 4. rujna posjećuje sve hrvatske županije i snima kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja koji će biti prikazani kao dio prilagođenog programa Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na svome trgu. Nakon Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Otočca, Rijeke, Pazina, Karlovca, Zagreba, Gornje Stubice, Krapine, Varaždina, Čakovca, Koprivnice i Siska, danas, 3. rujan uslijedilo je snimanje i u našoj Požegi i to na Trgu svete Terezije Avilske na kojemu je nastupio KUD „Slavonija“ iz Jakšića.

U ime Grada Požege organizatore je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. “Pamte naši ljudi i krajevi puno toga, i tursku sablju i žandarski kundak, kugu i razne nevolje, ali su se uvijek inatili i ostali ono što jesu. Mi, Slavonci, nemamo problem s identitetom i to smo danas pokazali. Požega je festivalski grad i drago nam je što su se Vinkovačke jeseni ove godine održale po 55. put kako bi tu ljepotu pokazali svijetu, ali i nama u Slavoniji. Drago nam je što smo i mi u Požeštini, iz naše drage Požege poslali poruku Vinkovcima i svima koji će ju imati priliku pogledati i poslušati,”poručio je Troha.

Dobrodošlicu i pozdrave uputio je i župan Alojz Tomašević.Župan Tomašević naglasio je kako je ponosan i zadovoljan kao domaćin snimanja što kulturnu baštinu Požeško-slavonske županije predstavlja HKUD Slavonija Jakšić. “Ponosan sam što ste danas ovdje, jer kada Vinkovačke jeseni spojimo s Đakovačkim vezovima i našim požeškim Aurea festom – Zlatne žice Slavonije to je nešto što je dio kulturne baštine ovoga kraja. Veseli me vidjeti mlade ljude koji nisu zaboravili nasljeđe svojih prabaka i pradjedova, roditelja, ono što su im usadili u srce. Oni su potvrda kako Slavonija ima što pokazati, imamo kulturu i tradiciju, ali i budućnost,” rekao je župan Tomašević.

Nakon Požege, snimateljsku ekipu ugostit će Slavonski Brod i Đakovo, dok će se 55. Vinkovačke jeseni pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“ održati od 17. do 20. rujna isključivo kroz otvorenje i mimohod u kojemu će sudjelovati KUD-ovi iz Vukovarske – srijemske županije.

TEKST: S. P. /pozega.hr   FOTO: www.pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn