SMOTRA FOLKLORA U KAPTOLU – „Šokačko se kolo vije“ s više od 200 folkloraša i svirača

Datum objave: 23. 6. 2019. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Ivo Čakalić” iz Kaptola u sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca održana je 9. Smotra folklora “Šokačko se kolo vije”. Manifestacija je održana u sklopu programa Dana općine Kaptol.

“Slavonija je uvijek pjevala i kad se ratovalo, radilo ili svatovalo, pa neka se Slavonija večeras veseli,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević otvarajući tradicionalnu 9. Smotru folklora „Šokačko se kolo vije“ koja je ove godine u Kaptolu okupila više od 200 folkloraša.

Predsjednik kaptolačkog KUD-a Slavko Čakalić pozdravio je sudionike, goste i posjetitelje u Sportskoj dvorani Osnovne škole Vilima Korajca izrazivši posebno zahvalnost obitelji Ivanović koja im je darovala izvornu nošnju ovog kraja ostalu iza pokojnog Ive Čakalića čije ime nosi KUD. “Došli ste pokazati o čemu svojim radom vodite brigu i što čuvate,”rekao je u uvodnoj riječi načelnik općine Kaptol Mile Pavičić uz kojega je bio predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha. Načelnik je pohvalio rad KUD-a i zahvalio na organizaciji ove priredbe posvećene Danu općine i njenog zaštitnika.

Tijekom cjelovečernjeg programa predstavili su se dječja i odrasla skupina folkloraša domaćina, zatim društvo „Lele“ iz mađarskog grada Balatonlele predstaviši se plesovima sjeverne Mađarske, nadalje KUD „Smilje“ iz Slavonskog Broda, KUD Lipik, „Orljavica“ iz Kuzmice imala je svoj drugi nastup nakon osnivanja, te KUD „Josip Šošić“ iz Tenje uz koje je bila i njihova poznata Muška pjevačka skupina „Baće“ višestruki sudionici ovdašnjeg tamburaškog festivala „Zlatni glas zlatne doline“ na kojemu su pobrali i mnogo nagrada. Svi sudionici su se predstavili pjesmama, plesovima i izvornim običajima svojih krajeva, a zajedno sa sviračima na smotri je nastupilo više od 200 folkloraša čije je nastupe publika u dvorani nagradila dugotrajnim pljeskom.

TEKST: S. P./ J.T.        FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn