SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA U SIČAMA – Tako se čuva stara Slavonija

Datum objave: 07. 7. 2016. | Kategorija: Susreti

KLINCI

SIČE – Stručnjaci kažu kako tradicija opstaje samo ukoliko je čvrstim tkanjem i svakodnevnim ispreplitanjem sa suvremenošću, prisutna u puku. I baš zbog tog jedinstvenog spoja prošlosti i sadašnjosti, mirisa, okusa,boja i zvukova naslijeđa, primjetnih na svakom „ćošku“, u svakoj avliji, na svakom kirvaju-Slavonija, ona Kozarčeva, ali i Slavonija nekih novih klinaca, na isti način žive i osjećaju tradiciju. Potvrdile su to još jednom, 20.puta za redom, generacije najmlađih bećara i šokica okupljenih na tradicionalnoj Županijskoj smotri Dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“, u organizaciji KUD-a „Radinje“ iz Siča.

Jedinstvena, jubilarna manifestacija čiji je cilj čuvanje nematerijalnog kulturnog dobra, autohtonosti Slavonije, ljepote i brojnosti običaja i folklornog naslijeđa, i ove je godine potvrdila kako prošlost, tradicija i naslijeđe imaju budućnost, sve dok je onih svjesnih vrijednosti blaga sakrivenog po bakinim škrinjama. 20.smotra Dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“ okupila je male folkloraše iz 11 mjesta Brodsko posavske, ali i nekolicine drugih hrvatskih županija, koji su, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, nakon višemjesečnog rada, truda i uvježbavanja zamršenih koreografija, u maniri profesionalaca, pokazali kako se čuva i voli nacionalna i regionalna baština.

siče klinci

Učinili su to mali folkloraši, članovi KUD-ova „Slavonija“, Donji Andrijevci, Seljačka sloga, Gradačec Pavlovački, Berislavić, Novi Grad, Kloštar Ivanić, Vrbje, Cernik, Lupuglava, August Cesarec-Brčko, mala ekipa iz Nove Gradiške, Vrbje, ali i mladi Ukrajinci iz Slavonskog Broda, članovi Matice Slovačke, Kukućin-Kuntarić iz Jakšića, te naravno, domaćini, najmlađi čuvari tradicje KUD-a „Radinje“, Siče. Smotru su otvorili Željko Burazović, županijski pročelnik za poljoprivredu, ali i neumorni čuvar slavonske baštine, jedan od začetnika nadaleko poznate orubičke manifestacije „Kolo na dva štuka“ i Ivan Šmit, čelni čovjek Općine Nova Kapela, pozdravljajući ustrajnost, trud, ali i ogroman entuzijazam organizatora,  potreban kako bi se tradicija i starina otrgnule od zaborava. Najveću pohvalu stoga su, s pravom, zaslužili Matej Vidošić, počasni predsjednik KUD-a domaćina i utemeljitelj smotre, te aktualni predsjednik  Tomislav Čvorić.

Županijskom smotrom dječjeg folklora „Mi smo djeca vesela“ , članovi mjesnog kulturno umjetničkog društva, ali i svi mještani, još su jednom skrenuli pozornost na brojne specifičnosti i vrijednosti svog sela, koje , na sreću, zahvaljujući njihovim naporima i entuzijazmu, odnedavno prepoznaju i struka i relevantne institucije. Smotre folklora, zaštićeni starošokački dijalekt, dokumentarac Alena Kocića-Koca o slavonskim svatovskim običajima, koji su nedavno imali priliku vidjeti posjetitelji đakovačkog festivala etno filma,  a u čijoj su realizaciji i višednevnom snimanju sudjelovali gotovo svi mještani sela te brojne zanimljive ideje koje bi bude li sreće i financijske podrške, uskoro mogle turistički pozicionirati Siče kao iznimnu ruralno-kontinentalnu destinaciju- samo su neke od brojnih aktivnosti i planova čiji je cilj Slavoniju, ali i ovaj dio Brodsko posavske županije, učiniti mjestom žive i prisutne tradicije.

TEKST: Simonida Tarbuk/ NGB    FOTO: KUD Radinje

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn