SLUŽBA ZA EPIDEMIOLOGIJU ZZJZ PSŽ -Mišja groznica je stvarna opasnost, evo kako se zaštiti

Datum objave: 16. 7. 2017. | Kategorija: Društvo

misja-groznica

POŽEGA – Zbog pojave Hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom (HVBS) poznatije kao „mišja groznica”  Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije još proljetos uputila je Lovačkom savezu županije priopćenje kako bi upozorila na prijeteću epidemiju ne samo lovce već i sve druge koji borave i rade u prirodi. Slučajeva mišje groznice ima, od travnja do danas na području Požeško-slavonske županije zabilježe ih je  22, tri slučaja na području Pakraca i Lipika, ostalo na području Požeštine.

Upozorenja kako se zaštiti nisu za zanemariti pa ćemo ih mi ovom prilikom ponoviti u razgovoru s dr. med. Antom Vitalijom, specijalistom epidemiologom. “S obzirom na jako veliki urod žira i bukvice, kao i iznimno topao ožujak, ova godina je posebno opasna. Svatko tko je i malo zagazio u šumu mogao je primjetiti rojeve miševa na šumskom podu. Sitnih šumski glodavci su glavni rezervoari i prenosioci virusa,” ispričao je dr. Vitalija.Dodaje kako nije isključena mogućnost da ti glodavci dođu i do gradskih podruma i garaža i spremišta. “Bitno je naglasiti kako je taj aerosol zarazan, on je inficiran izlučevinama miševa i ako se njega udahne, u organizam ćete unijeti virus. Moj savjet je ne mesti prašnjave prostore, već prvo politi vodom i onda počistiti prostor, a usta i lice zaštititi maramom ili krpom. Svu hranu ljubimaca ili stoke treba zaštititi od kontakta s glodavcima,” rekao je dr. Vitalia.

161

Apelira na sve koji se nađu u prirodi ili šumi da uključe zdravi razum, ne piju stajaću šumsku vodu i paze na pokošenu travu ili žito jer su tamo najveće koncentracije glodavaca i prašine koja sadrži virus. Jako je bitno paziti na osnovnu higijenu i ne prinositi prljave ruke ustima i očima. “Zanimljivost ovog virusa je da ne napada djecu ispod 10 godina starosti, što naravno ne znači da ih treba izlagati virusu. Druga zanimljivost je da su gotovo svi zaraženi ujedno i pušači,” kazao je dr. Vitalia.

misija_groznica_250414

Simptomi HVBS-a se obično razvijaju unutar 1-2 tjedna nakon izloženosti infektivnom materijalu, no inkubacija može nerijetko potrajati i do 45 dana. Početni simptomi se javljaju naglo i uključuju vrućicu (katkada više od 40 C), jaku glavobolju, bolove u leđima i trbuhu, zimicu, mučninu, povraćanje, proljev, zamućenje vida. Još mogu biti prisutni infekcije konjunktiva, crvenilo lica ili osip. Kasniji simptomi su: hipotenzija, akutno zatajenje bubrega, pojava krvarenja, šok. U Hrvatskoj se najčešće zapažaju bolesnici u febrilnoj fazi koja postepeno prelazi u oligurijsku fazu (smanjena količina mokraće), rijetko s razvojem anurije (prestanak mokrenja), a nakon toga slijedi poliurijska faza kada bolesnik može mokriti i do 15 litara urina dnevno.Za potpuni oporavak potrebno je nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

TEKST: B. Miščević       FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn