SLAVONSKO KOLINJE I ČVARKIJADA U DOBROVCU – U slast i čast tradiciji i gastronomiji

Datum objave: 28. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

 

DOBROVAC – Čuvajući Slavoniju kakva je bila nekada, promovirajući, istovremeno, specifičnosti i zanimljivosti kontinenta kao turističke destinacije, članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, u subotu, 6.studenoga, organiziraju Slavonsko kolinje i Čvarkijadu u Dobrovcu na koju se, do srijede, 3.studenoga, stignete prijaviti i kao natjecatelj

Želite li doživjeti Slavoniju kakva je bila nekada i u prohladne dane studenoga “omastiti brk” nadaleko poznatim gastronomskim specijalitetima regije, u subotu, 6.studenoga navratite na Slavonsko kolinje i Čvarkijadu u Dobrovcu. Tradicionalna je to “priča u režiji” članova Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, manifestacija s turističkim potencijalom i prilika za “testiranje” vlastitih kulinarskih vještina, jer riječ je i o, kako kažu organizatori, svojevrsnom međugradskom natjecanjm u pravljenju mesnih kobasica i krvavica. Kako doznajemo od predsjednika Udruge Marijana Poletta, sve će početi u jutarnjim satima i trajati tijekom cijelog dana, a jedna od posebnosti događanja svakako je i mogućnost degustacije pripremljenog domaćeg i svježeg mesa i mesnih proizvoda.

Svaka ekipa će dobiti polovicu svinje, a osim “majstora svinjokole” iz Grada Lipika, sudjelovat će ekipe iz Požege, Končanice i mađarskog grada Igal, koja će manifestaciji dati i međunarodni karakter, posebno stoga što će posjetitelji, uz lokalne domaće proizvode, imati priliku probati i „pemske“ te „mađarske“ kobasice.

U Dobrovac će tog dana, s ciljem prezentacije i prodaje opreme potrebne za kolinje, navratiti i predstavnici požeškog Allesa i Domagoj Stojaković, koji će prodavati mesne proizvode, dok će Matej Bošnjaković, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, predavač smjera za mesare pri požeškoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi, biti zadužen za prezentaciju na temu proizvodnje i prehrane.

Prijave za Čvarkijadu traju još par dana, do srijede, 3. studenoga, stoga, želite li biti dio natjecanja, prijavite se pozivom na broj mobitela – 099 454 2830. Kotizacija za sudjelovanje na Čvarkijadi je 150 kuna po ekipi, a organizator će sudionicima osigurati stol, drva za vatru i desetak kilograma slanine. Kao na svakom pravom natjecanju, tu su i bogate nagrade za one koji ispeku najbolje čvarke, a važno je i . naglasiti kako će čvarke biti dozvoljeno topiti isključivo na tradicionalan način – na vatri od drva. Podjela slanine počinje u 12 sati, u 15 slijedi predaja slasnih proizvoda, a sat kasnije i proglašenje pobjednika.

Uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, za dobru atmosferu tijekom cijeloga dana brinut će Tamburaški sastav Maznik ( i Plaćenici) iz Gojla. Trebate li još koju informaciju, navratite na stranicuTurističke zajednice Grada Lipika i vidimo se na Slavonskom kolinju u Dobrovcu! Više informacija o manifestaciji pronađite na stranici Turističke zajednica Grada Lipika.

TEKST: S. T            FOTO: S. P. /compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn