SLAVONSKI KAFE – Predstavljen prvi festival slavonskih kazališta

Datum objave: 05. 10. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Od 15. do 22. listopada u Požegi će se održati 1. Kazališni festival “Slavonski KaFe”. Ideja i cilj festivala je da se slavonska kazališta snažnije povežu u svim oblicima suradnje.

Gradsko kazalište Požega nositelj je projekta u kojem sudjeluju Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Dječje kazalište “Branko Mihaljević”, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci i požeško gradsko kazalište koje je domaćin debitantskog festivala. Namjera je da se festival natjecateljskog karaktera održava svake godine u listopadu u drugoj kazališnoj kući, pa će tako, nakon Požege, domaćin iduće godine biti Vinkovci.

Program i planove novog regionalnog festivala predstavili su ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci Zdenko Rečić, zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta „Branko Mihaljević“ u Osijeku Vladimir Han te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

“Slavonski KaFe je ideja koja je rođena prije godinu dana jer primijetili smo kako je potrebno nešto što će povezati svih pet slavonskih kazališta, što će doprinijeti razvoju kazališta i održivosti, suradnji i zajedničkom razvoju publike te kvalitetnijem brendiranju svakog kazališta pojedinačno unutar te suradnje. I u konačnici, da se i naša kazališta, kroz zajedničko djelovanje nametnu u snažnijem svjetlu na kazališnoj karti Hrvatske. Cijelu priču podržalo je i Ministarstvo kulture i medija RH. Kao ravnateljici Gradskog kazališta Požega drago mi je što je naše kazalište nositelj ovog festivala, velika je to odgovornost i financijska i organizacijska, ali ljudi koji ovdje rade spremni su i sposobni posložiti cijelu priču u razini koju ovo kazalište, ovaj festival te ovaj grad i županija zaslužuju, ” naglasila je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.


Festival se ove godine održava od 15. do 22. listopada i sva kazališta koja sudjeluju prijavila su svoje najbolje predstave.Svaku večer na programu je jedna predstava, a 22. listopada održat će se svečanost zatvaranja festivala i dodjela nagrada. Bit će dodijeljene četiri nagrade: nagrada za najbolju predstavu po izboru publike, te nagrade za najbolju predstavu, najbolju glumicu i glumca po ocijeni stručnog povjerenstva.

“Drago mi je da smo ovako sustavno krenuli u suradnju slavonskih kazališta jer nama kao dječjem kazalištu koje je jedino kazalište na ovom prostoru specijaliziranom za djecu, jedino koje se kontinuirano dugi niz godina bavi lutkarstvom kao osnovnom granom, ta suradnja puno znači. Inače smo prisutni na cijelom području Slavonije, ali ovo će sada biti recimo tako, uređeniji sustav.” rekao je zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta “Branko Mihaljević” Vladimir Han.

“Drago nam je da ćemo imati priliku prikazati našu predstavu “Anton Žic, baba i harmonika” koja je namijenjena nešto starijoj publici. To predstava za koju je naš Gordan Marjanović već dobio nagradu na “Gumbekovim danima” i drago mi je da će sada tu predstavu vidjeti i publika u Požegi kroz Slavonski KaFe, festival koji ćemo zajedničkim snagama, predvođeni kazalištem u Požegi, odrađivati baš zato kako bismo i drugim krajevima Hrvatske pokazali da mi to itekako znamo i možemo, ” dodao je Han.

Svoje zadovoljstvo zbog čvrstih temelja suradnje, uz komplimente domaćinima, naglasio je i ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić. “Nije Požega slučajno izabrana. Organizacija prvog festivala donosi puno izazova. Meni će vjerojatno iduće godine u Vinkovcima biti puno lakše, ali Gradsko kazalište Požega i Grad Požega sigurno to mogu i znaju jer poznavajući dosadašnji rad i suradnju s kazalištem u Požegi to mogu uvjereno tvrditi. Intencija nije da ovo bude zatvoren festival nas pet kuća, s ovim festivalom želimo potaknuti razmjenu glumaca, povećanje glumačkog ansambla, koprodukcijske predstave ali i potaknuti druge sredine u našoj Slavoniji u proces osnivanja profesionalnih kazališta,” rekao je Rečić.

Kazalište Virovitica snažan je i etabliran sudionik u ovoj priči . “Velika mi je čast i zadovoljstvo što je došlo do osnivanja ovog Festivala gdje ćemo ostvariti primarni cilj, a to je pokušaj dovođenja šire publike Slavonije i Baranje u kazališta te ojačavanje samih kazališta i budući poticaj za osnivanje profesionalnih kazališta,” rekao je ravnatelj Tomislav Pintarić.

“Postojale su razna razmišljanja da li je HNK tu mjesto, jesmo li mi možda pre-profesionalni da budemo dio jedne dobre slavonske priče. No, velika je stvar upravo zbog svog profesionalizma biti predvodnica i perjanica kulturnih događanja za koje se nadam da će zaživjeti i u godinama koje slijede. HNK Osijeku sa svojih 208 zaposlenih, sa svojom logistikom i sa svime onime što ono predstavlja, sigurno može pripomoći u raznim oblicima oživljavanja ovog Festivala slavonskih kazališta koje se pokreće u Požegi i ne samo to, nego na sve moguće načine pripomoći razvoju kazališta u regiji.” rekla je intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja.

Podršku Festivalu u nastajanju u ime Grada Požege dala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović čestitajući svima. “Vrlo smo ponosni i zadovoljni što će prvi Slavonski KaFe biti baš u našem gradu. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja publike i planirane ciljeve,” zaključila je.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn