SLAVONIJA GASTRO ART-FINE DINING-CREATIVE CUISINE BY DAMIR SERTIĆ: Drugačija turistička priča o Slavoniji s potencijalom

Datum objave: 18. 3. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Jedinstveni projekt “Tradicionalni slavonski svatovski meni na moderan način” zaživio je vizualno u Gradskoj knjižnici Požega kroz fotografije i promo film “Slavonija Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić” autora Alena Kocića- Koca. Uz premijerno predstavljanje koncepta fine dininga na ovim prostorima, riječ je o Slavoniji itekako potrebnom eno-gastronomskom iskoraku, ali i kako je istaknula županica Antonija Jozić, niši iz koje se u turističkom smislu, mogu crpiti i prihodi i inspiracija.

Promišljajući strateški o razvoju turizma i kvalitetnijem pozicioniranju destinacije na svjetskoj karti, nastojeći najprije osvijestiti, a onda i predstaviti vlastite adute i ono najbolje što imamo, Požeško slavonska županija, Grad Požega, Turistička zajednica PSŽ i TZ Grada Požege, Gradska knjižnica i sponzori Vinarija Kutjevo i Svečana dvorana Glorija, pokrenuli su projekt “Slavonija Gastro Art”. Riječ je o sjajnoj priči s potencijalom koju je krajem siječnja u Požegi službeno otvorio Damir Sertić “Best artistic World Masterchef”, osmislivši tradicionalni slavonski svatovski meni u pet sljedova na nov i moderan način.

Jer, slavonska tradicijska kuhinja prepuna je autentičnih okusa koje je, kako bi bila naš istinski brend, potrebno tek malo drugačije, inovativnije i kreativnije, predstaviti gostima. Osim toga, kako kaže šef koji je prestižnu titulu zaradio 2018. u Pekingu u konkurenciji s 1500 kuhara Azije i 500 iz preostalog svijeta, “najprije jedemo očima”. Pripremljeno i prezentirano, sve je na poseban način fotografirano i objedinjeno u izložbu od 16 fotografija i promo film “Slavonija Gastro Art – Fine Dining – creative cuisine by Damir Sertić”. Završni rezultat nastao uspješnim zajedničkim kreativnim radom šefa Sertića i Alena Kocića-Koca, javnosti su predstavili autori u prostoru Gradske knjižnice Požega. Otvorenju izložbe nazočila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević i direktorica Turističke zajednice PSŽ Maja Jakobović.

Chef Damir Sertić, dobitnik gastronomske nagrade Platinum Oscar i nositelj titule najboljeg kuhara-umjetnika svijeta 2018. godine, pripremio je predjelo (svijeća od masti crne slavonske svinje, ikra od bijelog luka, dehidrirani kozji sir, integralni kruh od domaćeg brašna sa sjemenkama), svatovsku juhu (juha od mesa i povrća, leber knedle, mikro zelenje vasca, emulzija od peršina), kuhano meso (kuhana junetina i piletina, vlasac, spužva od mrkve, mousse od hrena iz N2O dušika, sferifikacija umaka od rajčice, mikro zelenje graška), slavonsku pečenku (pečeni odojak na ražnju, pire krema od slavonske kruške, bijelog luka i koromača, mirko zelenje graška), sarmu (kiseli kupus, mljeveno meso, riža, jestive maćuhice, pjena od sarmine juhe) i makovnjaču (makovnjača bez tijesta, dehidrirane jagode i maline, preljev od bijele čokolade, pjenica od limuna).

Osim što premijerno predstavlja koncept “fine dining-a” na ovim prostorima što podrazumijeva visokokvalitetne do vrhunske sastojke, elaborirano kuhanje, visoko profesionalan servis, ozbiljnu vinsku kartu i pažljivo uređeni prostor, projekt je ovo koji otvara nove mogućnosti prezentacije slavonske gastronomije. Uz to, najavljuje čitav niz pratećih događanja poput edukacija i radionica s ciljem podizanja kvalitete usluge, unapređenja ponude, optimiziranja poslovanja ugostitelja i ponude na destinaciji, kako bi gastronomija postala naš istinski brend.

Vrhunske namirnice, autentičnost, bogatstvo i raznolikost okusa već imamo, potrebno je još samo to najprije modernizirati a onda i prezentirati na kreativan i inovativan način. Naglasila je to i županica Požeško slavonske županije, Antonija Jozić, zahvaljujući autorima i svima koji su sudjelovali u projektu.

“U turističkom smislu, eno gastronomija predstavlja određenu snagu, nišu iz koje možemo crpiti i prihode i inspiraciju, spajajući tradiciju i modernost. Osim toga, sjajna je to prilika da i sami osvijestimo što imamo, a onda naučimo to i vrednovati kako bi na pravi način mogli ponuditi gostima. Uz već , u prostoru prepoznata, vrhunska vina koja smo prošle godine, u promotivnom smislu “dizali”, ove godine red je na hranu jer, kako vidimo u filmu i na fotografijama, nov, moderan način prezentacije otvara i nove mogućnosti, iskorak koji itekako može podići turizam županije. Uistinu sam ponosna da smo to napravili, hvala svima koji su sudjelovali u projektu, hvala sponzorima, hvala učenicima naše Obrtničke škole.”, rekla je županica Jozić.

Zadovoljstvo projektom u ime Grada Požege izrazio je zamjenik gradonačelnika, Borislav Miličević koji kao dekan Veleučilišta, vrijedno radi na znanstvenom “podizanju” vinarstva i vinogradarstva Požeštine. Uz šefa prestižnog životopisa kojem je moderna reinterpretacija tradicionalnih jela profesionalna strast, a dijeljenje znanja i suradnja s mladima užitak, te autora fotografija i promo filma u čijem su nastajanju kroz obiteljski obrt sudjelovale i supruga Manuela i kći Karla Kocić, zasluge za efektan krajnji rezultat, istaknuo je šef Sertić, itekako pripadaju i sjajnom osoblju Svečane dvorane Glorija. Ovo je prvo u nizu događanja, edukacija i radionica o gastronomiji Slavonije koje se nastavljaju u travnju u organizaciji Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, najavila je direktorica Maja Jakobović.

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn