SLATKOVODNE MEDUZE – Brestovački ribnjak ima pravu atrakciju

Datum objave: 22. 7. 2014. | Kategorija: Lifestyle

m

BRESTOVAC/POŽEGA- Na ribnjaku u Brestovcu zabilježena je pojava slatkovodnih meduza. “To je jedna, ne nemoguća, ali vrlo rijetka pojava u slatkim vodama. Radi se o novoj vrsti u našim vodama, indikator je čistoće vode, invazivna je i potpuno bezopasna. Najvjerojatnije se radi o rodu Craspedacustra sowerbii,” naglasio je na konferenciji za novinare ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Ivica Samardžić.

mmm

U brestovačkom ribnjaku meduze su  primjećene prošli tjedna, a o njihovoj pojavi stručnjake je informirao član Ronilačkog kluba Zdenko Oroz.” Zdenko nas je jučer informirao o pojavi rijetke životinje, kontaktirali smo stručnjake i radi se o jednoj, ne nemogućoj, ali vrlo rijetkoj pojavi da se u slatkim vodama bilježi pojava meduze. Stupili smo u kontakt s Ivicom Đurčevićem koji je predsjednik  tamošnjeg ribolovnog društva, pregledali smo ribnjak i  uz rub ribnjaka predvečer smo pokupili nekoliko desetaka jedinki. Aktivne su  u jutro i navečer kada ih bude nekoliko stotina pa i tisuća. Sam taj ribnjak prva je lokacija u Požeško-slavonskoj županiji gdje su one zabilježene, a trenutno je poznato da je u Slavoniji unazad pet-šet godina  ne nekoliko  na lokacija već zabilježena pojavnost tih organizama, uglavnom se to radi  o  Đakovačkom bajeru ili u rukavcima Save i Dunava gdje je stajaća voda,” kaže Samardžić.
Dodaje kako do razvoja meduza dolazi u srpnju i kolovozu kada se poveća teperatura vode, a žive tri do šest mjeseci. Građene su od 95 posto vode i čim se izvade iz vode ugibaju jer voda vrlo brzo ispari. Nemaju mozak, srce, krvožilni sustav ni organe za disanje, postoje muški i ženski primjerci ali vrlo ih je teško razlikovati. Način razmnožavanja ima 14 stadija i po razmnožavanju su sličnije biljkama no životinjama, a hrane se životinjskim planktonima. To su organizmi bjeličasto-prozirne boje i promjera klobuka 2-2,5 cm. Imaju dosta  pipaka po obodu klobuka no potpuno su bezopasne iako spadaju u grupu žarnjaka jer su njihovi pipci, za razliku od onih kod morskih meduza, jako mekani i ne mogu prodrijeti u ljudsku kožu.

mmmm
“Ne treba ih se bojati, to je najvažnije. Bilo je već poziva i ribolovaca i poziva građana i doista sa sigurnošću možemo reći da su bezopasne, a svakako su indikatori čistoće vode i mjesta na kojima se one pojavljuju zapravo su čiste i vrlo kvalitetne vode da se u njima može i kupati,” ističe Samardžić dodajući kako se, kada je riječ o determinaciji vrste, najvjerojatnije radi o rodu Craspedacustra sowerbii koji je unesen u Europu 1880.
“To je invazivna vrsta i od tog vremena se po širi  po Europi a unešena je s područja istočne Azije. Brestovački ribnjak nastao je prije 5 – 6 godina, a u njega je vjerojatno došla kontaminacijom prilikom poribljavanja šaranskom mlađi,” zaključio je Samardžić. Slatkovodne meduze, novi stanovnici brestovačkog ribnjaka već su postale prava atrakcija, a toplo ljeto osigurat će da to i ostanu još neko vrijeme.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn