SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Usvojena odluka o osnivanju OŽB Pakrac i bolnice hrvatskih veterana

Datum objave: 13. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA- Na jučer održanoj drugoj sjednici Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije u novom sazivu, vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Odluke o podijeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Riječ je odluci koja ima višestruko značenje za sve građane, a posebice za gradove Pakrac i Lipik, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Župan Tomašević podsjetio je kako je prije četiri godine došlo je do spajanja pakračke i požeške bolnice, te novogradiške i slavonskobrodske u pilot projektu čiji su rezultati trebali poslužiti kao smjernice za nastavak tog modela i u ostalim regijama Hrvatske.Obzirom da su te bolnice već ranije ušle u proces tzv. Sanacije, što je podrazumijevalo oduzimanje osnivačkih i upravljačkih prava županijama, ova odluka donesena je bez suglasnosti bolnica i osnivača.

“Nakon spajanja, nažalost nije došlo do sanacije, neke su stvari možda uzrokovale i još veće dugove od prijašnjih. No, i prije četiri godine pakračka bolnica je bila bolnica s dugom i bogatom tradicijom u kojoj je, za vrijeme Domovinskog rata provedena najveća humanitarna operacija izvlačenja bolesnika s prve crte bojišnice. Ponosni smo na to, a sada su se stekli uvjeti, materijalni, financijski i politički da se bolnici vrati samostalnost, osnuje nova opća županijska bolnica i bolnica veterana s punom pravnošću, a drugačiji model koji slijedi to je funkcionalno povezivanje gdje će i jedan i drugi ravnatelj potpisati ugovor o suradnji, obrazložio je župan Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovo je važno i zbog stanovnika Pakraca i Lipika, dodao je župan. “u prošlom sazivu proglasili smo tu bolnicu bolnicom hrvatskih veterana, a znate kako je u Lipiku osnovan i Veteranski centar. Potrebno je istaknuti kako bolnica u Pakracu ne skrbi samo za žitelje naše županije već i žitelje Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske.Namjera nam je ishoditi dodatna sredstva preko resornih ministarstava upravo za pakračku bolnicu zbog tih 2/3 pacijenata iz drugih županija. Uz to, očekujemo značajnu potporu, posebice financijsku od Ministarstva branitelja jer osnivanjem veteranske bolnice namjera je pomoći upravo braniteljima, te im omogućiti kvalitetniji smještaj i medicinsku skrb,” naglasio je je župan Tomašević.

Grad Pakrac pripremio je i značajne mjere i potpore za liječnike koji žele doći u pakračku bolnicu jer ova odluka od iznimnog je značaja za pakračko-lipičko područje, potvrdila je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. “Pravna i funkcionalna osobnost bolnice je ono za što smo se mi zalagali. Nakon sanacije, reći ću tako, morali smo sanirati tu sanaciju jer smo se u bolnici našli u lošijem financijskom stanju nego prije sanacije.Ovaj trenutak vraćanja pravne osobnosti dobar je trenutak, a posebno me veseli vraćanje naziva Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana zato što time ipak dajemo na značaju da ćemo zadržati status akutne bolnice, odnosno četiri osnovna odjela, a to je ono najvažnije. Stoga je ova odluka za Pakrac i najvažniju ustanovu u Pakracu jako važna, jer mi smo jako osjetljivi na sve što je vezano uz našu bolnicu.Ova podrška župana i županijske skupštine s pravnom osobnošću i daljnjim slijedom jako puno znači i zaposlenicima ali i svim stanovnicima Pakraca, ” naglasila gradonačelnica Anamarija Blažević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Većinom glasova vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o pristupanju Požeško-slavonske županije trgovačkom društvu s ograničenom odgovornošću Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o. Te prijedlog Društvenog ugovora Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. Riječ je o jedinoj preostaloj opciji za rješavanje problematike odlaganja otpada jer odlukom Vlade RH na području Hrvatske određeno je samo 13 regionalnih centara “U ovom trenutku s pristupanjem tom društvu u kojem se nalazi Brodsko-posavska županija, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka stvaramo jedno društvo s ograničenom odgovornošću u omjeru 51 posto Brodsko-posavska, po 24,5 posto mi i Sisačko-moslavačka, a to društvo skrbit će oko izgradnje i vođenja regionalnog centra za odlaganje otpada za potrebe te tri županije. Ovi omjeri su rezultat broja stanovnika i količine otpada koji se stvara na prostoru određene županije, a prava i obveze bit će u skladu s tim odnosima koji će pak biti regulirani ugovorom. Uz reciklažna dvorišta koja su obveza svakog grada i općine uvjeren sam kako će na pravi način biti zaokružena cjelina gospodarenja otpadom,” pojasnio je zamjenik župana Željko Jakopović.

Na sjednici je usvojena i Odluka o osnivanju Srednje škole u Pleternici. Srednja škola u Pleternici osnovana je 2014. godine i s izdvojenih sedam odjela funkcionira u prostoru pleterničke osnovne škole, ali namjera je, kako je rečeno ovom prigodom, uspostaviti srednju školu s vlastitim prostorom pa uskoro kreće i uređenje odabranog prostora (zgrada bivše Sloge u Pleternici). Ravnateljstvo škole u potpunosti će preuzeti ravnateljica Obrtničke škole Požega budući da je namjera razvijati upravo odjele obrtničkog usmjerenja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn