SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM: Da se zadnjih 20-tak godina ovako brinulo o Slavoniji danas ne bi bila u ovakvoj situaciji

Datum objave: 03. 7. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA- U sklopu današnjeg radnog boravka Vlade Rh u Požegi, održana je 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Predstavnici pet slavonskih županija predstavili su svoje najznačajnije projekte, a ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem rezultate učinjenog u razdoblju od prvog sastanka Savjeta održanog u travnju u Osijeku.

“Naš je cilj da kroz ovaj svojevrsni modul brendiramo sve što Vlada radi u cilju razvoja Slavonije, da objedinimo napore nacionalne, županijske i gradske razine te privatnog sektora i europskih fondova i da se, kada dođemo u vrijeme rezimiranja postignuća rada i Vlade i novoizabranih župana, gradonačelnika i načelnika, možemo osvrnuti na jedan pozamašan ciklus naših postignuća koja će pridonijeti i većoj zaposlenosti i ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, a osobito ovog dijela Hrvatske za koji smo svi suglasni da mu treba dati posebnu pozornost”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodajući kako se ta vrsta ocjene i osjećaj da se mora ispružiti ruka Slavoniji, mogla čuti već na jutarnjem sastanku sa svim županima.

0

Današnja sjednica Savjeta bila je posvećena dvjema specifičnim temama – poljoprivredi i ruralnom razvoju te pitanju zapošljavanja. O zaključcima sjednice izvijestili su ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Sjednica je nastavak sjednice u Osijeku, a po prvi puta je na ovakav način utvrđen pristup razvojnim projektima na području pet slavonskih županija. Danas smo izlagali informaciju o provedbi projekta Slavonija, Baranja i Srijem, jer od prošle sjednice od danas udvostručili smo sredstva europskih fondova iz četiri operativna programa, sad smo na 6, 73 posto u odnosu na 2,5 milijardi eura koje planiramo od kraja 2013 godine potrošiti za sve prioritete unutar operativnih programa. Redefinirali smo sve što smo zaključili na prošloj sjednici savjeta, a to je Fond za regionalni razvoj koji će pomoći predfinanciranju i sufinanciranju upravo nerazvijenim dijelovima Hrvatske da budu sposobni aplicirati na sredstva fondova Europske unije,” naglasila je ministrica Žalac dodajući kako su župani predstavili svoje strateške razvojne projekte.

zal

Strateški projekti predstavljeni od strane Požeško-slavonske županije su brza cesta, akumulacija Kamenska, Svijet Graševine, Centar kompetencija te odmaralište Zvečevo. “Bez izlaska na autocestu, bez žila kucavica ne može se očekivati razvoj i nove investicije. Važan je projekt i akumulacija Kamenska, ne samo za obranu od poplave već i zbog brojnih mogućnosti za razvoj turizma, a pored toga je i stavljanje u punu funkciju svih mrtvih kapitala poput odmarališta Zvečevo.Dopuna tome je i program Svijet graševine kojim želimo objediniti Kutjevačko,Pakračko i Pleterničko vinogorje , a kako nema razvoja moderne poljoprivrede bez znanosti, tu je i Centar kompetencija kojim želimo postati predvodnici u razvoju i sinergiji poljoprivrede i znanosti na ovom području,” pojasnio je projekte župan Alojz Tomašević ističući svoje zadovoljstvo današnjim susretima i sastancima uz zahvalu svim sudionicima.”Ovakva simbioza, takvo zajedništvo, pokazatelji su da idemo u dobrom smjeru i da se u Slavoniji može i opstati i živjeti,” rekao je župan Tomašević. O zaključcima sjednice vezanim uz poljoprivredu i projektima iz sektora poljoprivrede govorio je ministar Tomislav Tolušić.

tol

“Da se zadnjih 20.tak godina ovako brinulo o Slavoniji danas Slavonija ne bi bila u ovakvoj situaciji. Poljoprivreda je najbitniji segment koji se tiče ovih pet županija pa tako i Program ruralnog razvoja koji je zapravo poljoprivredni fond i u velikoj većini, novci koji su tu trebali bi završiti na području slavonskih županija. Do sada govorimo o 650 milijuna kuna koji su već isplaćeni na području ovih pet slavonskih županija. Zahvaljujući koordinaciji ministarstva regionalnog razvoja promijenili smo kriterije, dali puno više bodova za općine, gradova i županije koji su nerazvijeni, a to su uglavnom u Slavoniji tako da očekujem od ovih natječaja koje smo već raspisali ali i onih u budućnosti kako će zapravo, većina novca doći upravo ovdje. Inače, nitko ne može reći kako su Slavonci inertni – kada govorimo o projektima iz ruralnog razvoja za mlade i male poljoprivrednike preko 1400 projekata je došlo s područja Slavonije, kad govorimo o mjeri 4.1.4.2 ulaganje u primarnu proizvodnju i preradu imamo 500-tinjak projekata s ovih područja i stvarno očekujem kako ćemo u budućnosti biti svjedoci da se iz dana u dan ovdje otvaraju nove farme, da se ulaže u poljoprivredu i prerađivačke kapacitete,” naglasio je ministar Tolušić dodajući kako je bilo riječi i o dva krucijalna zakona -Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.
U radu sjednice su uz domaćina župana Alojza Tomaševića i gradonačelnika Požege Darka Puljašića, sudjelovali gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije te drugi.

TEKST:  S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn