SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA NOVA GRADIŠKA- Revizija potvrdila odlično poslovanje grada, proračun realiziran s 43 posto

Datum objave: 05. 10. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NOVA GRADIŠKA – Nakon one izvanredne sazvane tijekom kolovoza radi donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala gradske tvrtke Cekom, jer zahtijevali su to formalni uvjeti natječaja za sredstva Europske unije, novogradiški gradski vijećnici „odradili“ su i prvu redovnu  jesensku sjednicu Gradskog vijeća.

Izgradnja kružnog toka kod „Kauflanda“, gradski bazen, radovi u ulici Baruna Trenka, rekonstrukcija Gajeve, obnova zgrade Općinskog suda i katastra, javna rasvjeta, nastavak radova na stvaranju novih sadržaja u gradskom parku, ali i investicije najavljene u svibnju na 1.Gospodarskom forumu, pa i stanje u DING-u- samo su neke od tema s kojima su se, tijekom „aktualca“ 3.sjednice, mogli upoznati gradski vijećnici. Tako smo, zahvaljujući pitanju HDZ-ovog Branka Bešlića o vrućem krumpiru s kojim su se tijekom godina „baktali“ i lijevi i desni, međusobno si predbacujući i odgovornost, saznali kako će vrlo skoro biti sazvana tematska sjednica o stanju novogradiške drvne industrije. Jer, kako je rekao prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić “ovo je zajednički problem svih nas i od njega ne bježimo, čekamo samo završetak izvida Krim policije i Porezne uprave i izvješća nadležnih institucija “

Kada je riječ o investitorima, konkretno njih pet s kojima je na prvom novogradiškom Gospodarskom forumu potpisan predugovor za realizaciju projekata, važno je reći da nitko od planiranog ulaganja nije odustao, upoznao je gradonačelnik, zadovoljan poslovanjem i ostalih „igrača“ Industrijskog parka, poput „ Klimaopreme“ koja će uskoro graditi novih 12 tisuća kvadrata tvornice ili „Atlantica“ koja je rezervirala, ali i najavila kupovinu nove parcele od 30 tisuća kvadrata.
Vijećnici su se  zanimali i za rekonstrukciju zgrade Općinskog suda, koja će se, kako je planirano, uz financijsku potporu Ministarstva kulture, raditi u dvije faze. Uz radove vrijedne 800 tisuća kuna, slijedeće godine počinju i oni na obnovi zgrade katastra u čijim će troškovima s 50 posto, sudjelovati i Državna geodetska uprava. Planiranom dinamikom, usklađujući se s tempom fondova i ministarstava i vrlo često, dugotrajnih natječajnih procedura, nastavljaju se i svi aktualni projekti, upoznao je gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„ Energetska obnova vrtića, projekt nove, eco-friendly, ali i ekonomski, itekako, opravdane, led javne rasvjete, suvremena dječja igrališta kakva su potrebna svakom gradskom naselju, nastavak radova na izgradnji tenisih terena na Slavči, rekonstrukcija i uređenje ulica i prometnica, novi sadržaji u gradskom parku, poput glazbenog paviljona po uzoru na onaj zrinjevački i dječjeg igrališta za kojeg je 100 tisuća kuna donirao HEP, ali i novi kružni tok, onaj kod Kauflanda na kojem radovi počinju u ponedjeljak, 9.listopada“,  najavio je gradonačelnik Grgić, baš kao i nastavak dugoročne priče kroz koju se Nova Gradiška pozicionira kao pametni grad. Na tom tragu, prihvaćajući nove tehnologije, poboljšavajući istovremeno efikasnost i kvalitetu rada, ali i štedeći, gradskim su vijećnicima podijeljeni tableti, čime zauvijek u povijest odlazi praksa tiskanja i printanja materijala za sjednicu.

„Projekt brzog interneta ide dalje, baš kao i priča o visokom školstvu u gradu. Ovih smo dana potpisali ugovor kojim Studij sestrinstva ostaje u Novoj Gradiški, a vodimo i iznimno kvalitetne pregovore o novim sveučilišnim studijima u gradu.“, rekao je čelni čovjek grada, odgovarajući na vijećničko pitanje. Prije rasprave i prihvaćanja Izvješća o izvršenju gradskog Proračuna za prvih šest mjeseci godine, gradski su vijećnici upoznati s obavljenom revizijom za 2016. godinu, na osnovu koje je Grad za svoje poslovanje dobio odlične ocjene i po prvi puta, bezuvjetno mišljenje. Pohvalila je to i na rezultatima, u ime kolega vijećnika oporbe čestitala i Ljiljana Lukačević, predsjednica stranačkog Kluba. I dok su prošlogodišnjim poslovanjem zadovoljni, HDZ-ovci su na proračunske brojke iz prvih šest mjeseci ove godine, imali nekolicinu primjedbi. „Upadljivo je činjenica da se u prvom polugodištu s više od 50 posto godišnjeg plana rashodovalo u području aktivnosti i programa koji su, u predizborno vrijeme stvarali privid napretka, inovativnosti, dinamike događanja, bilo je brojnih manifestacija u stilu „kruha i igara“ i stvarao se dojam urbanosti“, zaključila je predsjednica kluba vijećnika HDZ-a.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S ocjenom kako je proračun predizborni nikako se nije složio gradonačelnik.  „Da je proračun predizborni njegova bi realizacija u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto, a mi smo ga realizirali s 43 posto. Ovo nije privatna tvrtka i moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, država se zato i zasniva na činjenici da se odluke ne donose preko koljena“, zaključio je, zahtijevajući protuargumente tvrdnji, gradonačelnik Grgić. Iako su izostala sva planirana županijska sredstva i iz područja socijalne skrbi, Industrijskog parka,Gradskog muzeja, studija Sestrinstva, sufinanciranja Glazbenog ljeta, uređenja javnih površina, zaštićene gradske jezgre, proračun je za SDP-ovog Franju Kikića “ dobro balansiran i realiziran u okviru plana.“  Konkretne proračunske brojke s kojima je upoznala pročelnica za financije i proračun Grada, Ljiljana Ranisavljević, kažu slijedeće: ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana.Ukupni rashodi i izdaci iznosili su 25.480.245,95 kuna, ili 40 posto godišnjeg plana, a ostvaran je i višak prihoda u iznosu od 58.944,72 kune.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: D.Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn