SJEĆANJE I INICIJATIVA – Spomen obilježje kao sjećanje na novogradiški ratni rujan 1991.

Datum objave: 30. 6. 2014. | Kategorija: Društvo

arhivska ratna

NOVA GRADIŠKA – Posljednjih 20-ak godina, u sjećanje na ratni rujanski dan, aktivna je inicijativa o postavljanju spomen obilježja  ispred zgrade Doma kulture u Novoj Gradiški. Inicijativu su nedavno ponovno aktualizirali članovi Odbora  za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, a podržalo čelništvo Grada.

Izradu spomen obilježja financirat će Grad Nova Gradiška, dok će  za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje biti zadužen akademski slikar, profesor  Željko Subić. Ukoliko sve bude išlo prema planu, spomen obilježje trebalo bi svečano biti otkriveno u rujnu, uz godišnjicu napada.

 
21.rujna 1991. najkrvaviji je dan novogradiških ratnih 90-tih. Toga su dana u 12 sati i 52 minute , u prvom naletu zrakoplova pogođene  zgrada tadašnje Skupštine općine, pošta, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom preletu zrakoplova raketirani su  Dom kulture, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, kao i željeznički kolodvor.  Cilj neprijateljskih zrakoplova bilo je uništenje vitalnih objekata od iznimne važnosti za funkcioniranje Grada . U zračnom napadu poginulo je 11 osoba, jedna osoba  je izgorjela,  50 ih je teže i lakše ranjeno.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO:  ratna arhiva

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn