ŠIROKOPOJASNI INTERNET U NOVOJ GRADIŠKI – Početak realizacije projekta „teškog“ 122 milijuna kuna

Datum objave: 06. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

tcom

NOVA GRADIŠKA – Uz brendiranje grada kao „pametnog“, što je jedan od razvojnih ciljeva nedavno usvojene Strategije, Nova Gradiška će, zajedno sa svim nekadašnjim općinama,  najkasnije do kraja 2018.godine imati širokopojasni internet. Potpis na ugovor kojim će se realizirati projekt „težak“ 122 milijuna kuna stavio je prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

Zajednički je to projekt grada Nova Gradiška i jedinica lokalne samouprave na novogradiškom području, projekt širokopojasnog interneta koji će uz grad „pokrivati“ i općine Cernik, Davor, Dragalić, Okučani, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Rešetari, Stara Gradiška, Vrbje i Staro Petrovo Selo. Projekt težak 122 milijuna kuna ( 75 posto iznosa financira Europska unija, a preostalih 25 posto privatni partneri, odnosno operateri) predstavnici partnera, T-coma,ocijenili su „ iznimno respektabilnim, obzirom da obuhvaća 16 tisuća domaćinstava s oko 45 tisuća stanovnika“.

Projektom širokopojasnog interneta Novogradiščani će, kako je rekao gradonačelnik Vinko Grgić, dobiti jednaku uslugu poput one kakvu imaju i građani Zagreba, za istu cijenu kao i sada kada je usluga daleko lošija. Stavljanjem potpisa na ugovor o osnivanju prava služnosti s tvrtkom Hrvatski telekom d.d.o., gradonačelnik Vinko Grgić, označio je službeni „start“ projekta koji će Novogradiščanima kao i stanovnicima širek novogradiškog područja omogućiti širokopojasni internet brzine do 50 megabita. Projektom je planirana izgadnja 14 „punktova“ povezanih optikom, ( grad će biti vlasnik njih 8, a preostalih 6 privatni poduzetnici i ŽUC), 14 kabineta za pružanje usluga u fiksnoj mreži i to-fiksnih telefonskih priključaka, IPTV i širokopojasnog interneta.Investitor je Hrvatski telekom, a investicija je vrijedna oko 3 milijuna kuna. Radovi će početi korz 15-ak dana, a prvih 5 kabineta u rad bi trebalo biti pušteno do početka mjeseca kolovoza.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: tcom

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn