SILAFEST – „Ples slavonske vile“ nagrađen na Međunarodnom festivalu

Datum objave: 12. 9. 2015. | Kategorija: Kultura

k

NOVA GRADIŠKA – „Ples slavonske vile“ promotivni film  Novogradiščanina Alena Kocića nagrađen je na SILAFEST-u Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma održanom od 30.kolovoza do 5. rujna u Srbiji. Film je dobio posebno priznanje stručnog suda za izniman audio-vizualni pristup tradiciji.

SILAFEST je jedinstveni filmski festival koji okuplja filmaše i autore takozvanog ekološkog i turističkog filma, filmove o vinu,svjetski poznatim kulturnim i vjerskim destinacijama, sportskim manifstacijama, svemu onome što u svijetu privlači veliki broj turista ili, na prvai način, reprezentira destinaciju, spajajući modernost, tradiciju, mitologiju i suvremene trendove.

Kako je razvoj turizma danas vezan isključivo za ekološki čista područja, nužno je postaviti i pitanje o ekološki održivom razvoju turizma diljem svijeta. Upravo stoga, SILAFEST kroz bogatu konkurenciju pomno odabranih filmova spaja komponente turizma i ekologije. Na ovogodišnjem SILAFESTU koji je po sedmi puta organiziran u srpskom mjestu Veliko Gradište, na iznimnom prirodnom biseru, Srebrnom jezeru,  u vremenu od 30.kolovoza do 5.rujna, sudjelovalo je gotovo 60 filmova i filmaša iz cijelog svijeta, pomno probranih od pristiglih 180. Izuzetan značaj ovogodišnjem festivalu dao je i poljski producent i režiser Zbignjev Žmudski, dobitnik Oskara za animaciju filma “Petar i vuci” 2008. godine , ujedno i predsjednik žirija “SILAFEST 2015“. Riječ je o festivalu koji je dio „lanaca“ filmskih  festivala „CIFFT“, koji pod patronatom Svjetske turističke organizacije okuplja najbolje festivale ovakve vrste filmova u svijetu koji se, osim na Srebrnom jezeru u Srbiji, održavaju još u New Yorku, Los Angelese, Varšavi, Berlinu, Cannesu, Beču…

k2

U iznimnoj konkurenciji, Novogradiščanin Alen Kocić, autor prepoznat po specifičnoj mitološko-turističkoj filmskoj estetici, ali i jedinstvenom prikazu Slavonije, za film „Ples slavonske vile“ dobio je posebno priznanje stručnog suda za izniman audio-vizualni pristup tradiciji.Nakon uspjeha u Portugalu  s filmom „Duša zlatne zemlje“ gdje je Alen, po prvi puta, svjetskoj publici predstavio Slavoniju na svoj način i iz svog ugla, i „Ples slavonske vile“ posljednji Kocićev film, publici donosi sasvim originalnu sliku regije.

Riječ je o jedinstvenoj kombinaciji plesa, čarolije, mistike i slavonske mitologije, ali i sjajna promocija nepoznatih turističkih potencijala Slavonije. Nova Alenova filmsko-turistička  priča o vilama snimana je, zahvaljajujući podršci tvrtke „Slavonija Slad“ i „Ljekarni Zubović“, u okolici Nove Gradiške,  istočno slavonskom mjestu Draž, te Draganićima pored Zagreba. Uz niz iznimnih kadrova, film, nakon dugo godina u Slavoniju donosi i zvuk gajdi, kroz glazbu Stjepana Večkovića, člana ansambla Lado i najvećeg nacionalnog stručnjaka za tradicijska glazbala.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: A.Kocić (facebook)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn