SIGURNOSNI POKAZATELJI ZA LISTOPAD – Prometne nesreće i prekršaji na požeško-slavonskim cestama

Datum objave: 20. 11. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Na cestama u nadležnosti PU tijekom listopada ove godine zabilježena je ukupno 51 prometna nesreća u kojima je ozlijeđeno 28 osoba – dvije su osobe smrtno stradale, tri su teško i 23 lakše ozlijeđene, doznajemo od glasnogovornice PU požeško-slavonske Nikoline Janković.

Na području PP Požega u listopadu ove godine evidentirana je 31 prometna nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dok je 13 osoba lakše ozlijeđeno. PP Pleternica bilježi 12 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene i osam lakše, dok je na području PP Pakrac evidentirano osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Među nastradalima najviše je vozača – 17 osoba (jedna je osoba smrtno stradala, dvije su teško ozlijeđene i 14 lakše), zatim slijede putnici – osam osoba (jedna je osoba teško ozlijeđena i sedam lakše ) te tri pješaka od kojih je jedan smrtno stradao, dok su dva lakše ozlijeđena. Inače u prometnim nesrećama sudjelovale su ukupno 143 osobe, od čega deset osoba pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća u listopadu je na prometnicama PU požeško-slavonske bilo je devet sudara iz suprotnih smjerova (jedna je osoba smrtno stradala, a šest je osoba lakše ozlijeđeno), te isto toliko bočnih sudara (pet osoba lakše ozlijeđeno).

“Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći i dalje je brzina, nepropisna i neprimjerena uvjetima – dovela je do 15 nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, dvije su teško ozlijeđene i osam lakše. Slijedi nepropisno kretanje vozila na kolniku – osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško i četiri su lakše ozlijeđene te nepoštivanje prednosti prolaska koje je dovelo do sedam prometnih nesreća sa šest lakšeozlijeđenih osoba,” naglasila je glasnogovornica Janković.

U nadzoru prometa u listopadu ove godine zabilježena su ukupno 982 prometna prekršaja.
S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, svakog vikenda pojačano se provodi nadzor sudionika u prometu. Posebno se nadziru i sankcioniraju vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano se provodi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima se primjenjuju sve zakonom propisane mjere.

Tijekom proteklog mjeseca na području PU požeško-slavonske zabilježeno je i 12 ugrožavanja prometa, najveći broj je zabilježen na području PP Požega – šest ugrožavanja, zatim četiri na području PP Pleternica i dva na području PP Pakrac.  U mjesecu listopadu najveća novčana kazna za prometni prekršaj izrečena je 47-godišnjaku koji je u petak 4. listopada 2019. oko 17 sati u Požegi u Ulici dr. Andrije Štampara, zatečen da pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,76 promila i za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije upravlja osobnim automobilom marke „Opel“, požeških registarskih oznaka. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije nakon čega je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.600,00 kuna te kazna zatvora u trajanju od 20 dana, a koja se neće izvršiti ukoliko okrivljenik u periodu od tri mjeseca ne počini iste prekršaje (uvjetna osuda).

TEKST: S. P.         FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn