SIGURNOSNA PROBLEMATIKA NA PODRUČJU PU PSŽ – Visok postotak naknadne otkrivenosti i razriješenosti kaznenih djela

Datum objave: 22. 10. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – U devet mjeseci 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 698 kaznenih djela, a koeficijent razriješenosti iznosi visokih 85 posto – izvijestila je na konferenciji za novinare glasnogovornica Nikolina Janković.

U devet mjeseci 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je 522 djela po službenoj dužnosti, 121 djelo po privatnoj tužbi te 55 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, što čini 698 kaznenih djela. Od ukupnog broja djela koja se progone po službenoj dužnosti, 265 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 257 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 167 djela. Budući da je razriješeno i 12 djela iz ranijih razdoblja, koeficijent razriješenosti iznosi 85%.

“Kao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta, 414 djela, od čega se 184 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Pojedinačno najviše je bilo teških krađa (87 djela) i krađa (50 djela).Iako je stanje na području naše PU što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela, a mi još jednom skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja. Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnji o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192,” naglasila je na konferenciji za novinare glasnogovornica policije Nikolina Janković.

U liniji kriminaliteta droga u devet mjeseci ove godine zabilježeno je 42 djela, u liniji gospodarskog kriminaliteta 25 djela, u liniji organiziranog kriminaliteta 17 djela, dok je u liniji kriminaliteta prometa zabilježeno 19 djela, a u liniji kibernetičke sigurnosti pet djela.

U promatranom razdoblju dovršeno je tako kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola. Slučaj je to koji je privukao pozornost javnosti jer 19-godišnjaka se sumnjiči da je s ciljem pribavljanja ne pripadajuće imovinske koristi na društvenoj mreži izradio stranicu putem koje je građane pozivao da uplate novčane iznose za bolesnu djevojčicu s područja Osijeka, čije je podatke izmislio, čime je počinio kazneno djelo „Prijevara“. Protiv njega slijedi kaznena prijava.

Izdvaja se i slučaj vozača koji je policiji ponudio mito. U mjestu Kusonje, 41-godišnji vozač koji je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao teretnim automobilom marke „Volkswagen“ novogradiških registarskih oznaka, ponudio je policijskim službenicima novčani iznos-mito kako ne bi procesuirali utvrđeni prometni prekršaj. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog „Davanje mita“ i optužni prijedlog zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Dovršeno i je kriminalističko istraživanje i nad 40-godišnjakom gdje su policijski službenici temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Požege u kojoj prebiva, kojom prilikom su pronašli marihuanu i digitalnu vagu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od ožujka 2018., u više navrata i većem broju osoba davao drogu i omogućavao njezino trošenje u svojim prostorijama. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela “Omogućavanje trošenja droga”. Policijski službenici imali su uspjeha i pri otkrivanju lopova koji su harali na ovom području, naglasila je glasnogovornica Janković.

Dovršili su naime i kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Zagreba kojeg se sumnjiči da je na području ove Policijske uprave počinio više teških krađa provaljivanjem. Naime, utvrđeno je da je on u noći s 4./5. travnja, u mjestu Velika, zajedno s 33-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Zagreba provalio u dvije trgovačke radnje u vlasništvu trgovačkog društva iz Jakšića prilikom čega su otuđili razne cigarete i novac. Zatim su u noći s ponedjeljka na utorak, 29./30. travnja, u mjestu Brestovac, u Požeškoj ulici, provalili u ugostiteljski objekt u vlasništvu 43-godišnjaka i otuđili novac i razne cigarete, a potom u poljoprivrednu apoteku u vlasništvu trgovačkog društva iz Kutjeva iz koje su otuđili novac. U istom razdoblju, u mjestu Velika, u ulicama Hrvatskih branitelja i Stjepana Radića, su provalili u trgovine u vlasništvu zadruge iz Jakšića i otuđili novac i razne cigarete. Također su u mjestu Velika, na Trgu bana Josipa Jelačića, provalili u benzinsku postaju u vlasništvu trgovačkog društva iz Zagreba. Nadalje, u noći s nedjelje na ponedjeljak, 12./13. svibnja, 29-godišnjak je počinio dvije teške krađe provaljivanjem u trgovačke radnje u Velikoj te u ugostiteljski objekt u Biškupcima, a također 13. svibnja je počinio i kazneno djelo „Prisila prema službeno osobi“ te je uz posebno izvješće kao dopunu kaznenih prijava predan pritvorskom nadzorniku, a potom doveden dežurnom Županijskom državnom odvjetniku te je ispitan, nakon čega mu je sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su tijekom ove godine počinili i dvije teške krađe provaljivanjem na području PU brodsko-posavske te četiri teške krađe provaljivanjem na području PU virovitičko-podravske.

Dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakinjom i 26-godišnjakom s područja Slavonskog Broda, a koje se sumnjiči da su 19. travnja 2019., u dopodnevnim satima u Njemačkoj ulici u Požegi, u stambenoj zgradi, pokušali provaliti u stan u vlasništvu 40-godišnjakinje, nakon čega su provalili u stan 30-godišnjakinje iz kojeg su otuđili nakit. Istoga dana, provalili su u kuću u Ulici bana Josipa Jelačića u Pleternici, u vlasništvu 58-godišnjaka iz koje su također otuđili nakit. Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje i nad 55-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege kojeg se sumnjiči da je kao odgovorna osoba „Hrvatskih šuma“ na poticaj više osoba tijekom 2017. godine istima omogućio izradu veće količine drvne mase od zakonom predviđene čime je počinio kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“, „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“. Slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn