SIGURNIJE U PROMETU – Nadzor vozača bicikala, mopeda i motocikala

Datum objave: 02. 6. 2016. | Kategorija: Crna kronika

N

POŽEGA – Policijski službenici danas su u Požegi u Ulici Matice Hrvatske provodili preventivno-represivnu akciju nadzora vozača bicikala, mopeda te motocikala. U središtu pozornosti bila je tehnička ispravnost dvokotača ali i opremljenost vozača.

Biciklisti, mopedisti i motoristi uz pješake su najranjivija skupina u prometu, a prometne nesreće nerijetko završavaju s teškim posljedicama. To potvrđuje i statistika, kaže glasnogovornica policije Ivana Radić, pojašnjavajući značaj ove i sličnih akcija.

NN

“Ove godine ukupno je zabilježeno 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda, motocikala i bicikala. U tim nesrećama osam osoba je teško ozlijeđeno a pet je lakše. U sedam prometnih nesreća sudjelovali su mopedi, a u šest su sudjelovali biciklisti, a ova akcija je na tragu prošlogodišnjih rezultata budući da je prošle godine od ukupno četiri smrtno stradale osobe u prometu, troje bilo biciklisti,” rekla je Radić. Dodaje kako će tijekom narednih mjeseci policija imati slične akcije usmjerene na bicikliste, vozače mopeda i motocikala.

NNN

Tehnička ispravnost jedan je od ključnih elemenata za sigurnije prometovanje. “Svaki bicikl mora imati prednje bijelo svjetlo, zadnje crveno, katadioptere na kotačima i na pedalama, uređaj za davanje zvučnih signala i kočnice. Bez kacige biciklom mogu upravljati osobe starije od 16 godina, a u uvjetima smanjene vidljivosti obavezan je osvjetljavajući prsluk ili odjevni predmet reflektirajućeg sadržaja. Biciklom samostalno mogu upravljati osobe starije od 14 godina, a djeca starija od devet godina mogu upravljati samostalno ukoliko imaju potvrdu da su zato osposobljena u školskoj ustanovi. Za upravljanje mopedom i motociklom zaštitna kaciga je obavezna i za vozača i suvozača. Kazna za nenošenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima je tisuću kuna, a za nenošenje zaštitne kacige na biciklima je 300 kuna,” pojasnio je policijski službenik za prometnu preventivu Željko Grgić.

NNNN

Današnja akcija imala je naglasak na preventivni pa je većina zaustavljenih biciklista i mopedista za svoje greške dobila samo pisana upozorenja.”Kriv sam, ne održavam bicikli kako treba i prihvatit ću ovo upozorenje ozbiljno. Više neću kršiti pravila, jer svjestan sam da nisam u pravu. Nemam na njemu ništa što bi trebalo biti i moram to ispraviti,” rekao nam je Ante Grubišić iz Požege.

NNNNN

Petar Gomerčić iz Brestovca nekoliko puta u tjednu putuje biciklom u Požegu i brižno se odnosi prema svom dvokotaču. U današnjoj akciji zabilježen je kao svijetli primjer sudionika u prometu čiji bicikl ima sve potrebno i ispravno. “Sve je ispravno, važno je to. Jedino sam danas zaboravio reflektirajući prsluk. Biciklom dolazim u Požegu bar dva tri puta tjedno. Auto koristim samo kad moram baku kod doktora odvesti,” rekao nam je gospodin Petar dodajući kako je vrlo važno za sve sudionike u prometu pridržavati se pravila i propisa jer tako će svi biti sigurniji.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn