SAVJETI IZ POLICIJE – Zaštite svoju imovinu od krađa i provala

Datum objave: 13. 7. 2021. | Kategorija: Crna kronika

SLAVONSKI BROD – Građani ponekad pogoduju činjenju kaznenih djela ili nastanku drugih štetnih događaja koji proizlaze iz nemarnosti, nepažnje, lakomislenosti. Vrlo često žrtva sama stvara priliku za krađu potencijalnim počiniteljima, upozoravaju iz PU brodsko-posavske.

Na području Općine Rešetari, nepoznati počinitelj je tijekom vikenda, iz otključane obiteljske kuće otuđio razne predmete, oštetivši vlasnika za više tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja i otuđenih predmeta.

Građani ponekad pogoduju činjenju kaznenih djela ili nastanku drugih štetnih događaja koji proizlaze iz nemarnosti, nepažnje, lakomislenosti. Vrlo često žrtva sama stvara priliku za krađu potencijalnim počiniteljima. Neki građani su vrlo ažurni na društvenim mrežama, te objavljuju informacije o tome kamo idu na godišnji odmor, koliko se zadržavaju, kada se vraćaju i slično, što također ide u prilog kradljivcima i provalnicima.

Savjeti iz policije

Prije odlaska na godišnji odmor vrlo je važno zaštititi svoju imovinu kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela krađa i  teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove. Naime,  za vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara njihovi su domovi potencijalna meta. Stoga savjetujemo građanima ukoliko odlaze na godišnji odmor ili putovanje da  poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete.
Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata, ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično). Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu. Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni  kao i na društvenim mrežama. Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše  mogli identificirati. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Idealne zaštite nema, no poduzimanje navedenih mjera samozaštite je korisno, besplatno, isto kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu,  odmah to prijavite policiji na telefonski broj 192.

TEKST: S. P. / PU BP              FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn