SAČUVAJMO STARE SORTE I DANI CERNIČKOG PORTUGISCA -Tradicionalna manifestacija ove godine s memorijalnim karakterom

Datum objave: 17. 10. 2023. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Brodsko posavske županije i Općine Cernik, članovi Udruge vinogradara i voćara ovu će subotu, 21.listopada, organizirati tradicionalnu Izložbu plodova i prerađevina starih sorti voća i povrća i Dane cerničkog portugisca. Jedinstvena manifestacija prepoznata i izvan granica Hrvatske, u svom ovogodišnjem jesenskom izdanju imat će i memorijalni karakter, u sjećanje na Vjeku Hudolina, nedavno preminulog novinara, jednog od pokretača događaja i osnivača istoimene facebook grupe

Vrijeme dozrijevanja i berbe plodova u Cerniku je, posljednjih godina, vrijeme i za jedinstvenu manifestaciju Sačuvajmo stare sorte, kao i sve prepoznatljiviju turističku eno-gastro priču Dani cerničkog portugisca. Bit će tako i ove godine, u subotu, 21.listopada, zahvaljujući organizatorima, vrijednim članovima lokalne Udruge vinogradara i voćara, kojima će, kao i ranijih godina, podršku pružiti Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko posavska županija i Općina Cernik. Sada već tradicionalna izložba plodova i prerađevina starih sorti voća i povrća, prepoznata i daleko izvan granica Hrvatske, u svom će ovogodišnjem jesenskom izdanju imati memorijalni karakter,u sjećanje na Vjeku Hudolina, nedavno preminulog novinara, entuzijastu, osnivača istoimene facebook grupe i jednog od pokretača manifestacije. Početak izložbe plodova i prerađevina koje će brojnim posjetiteljima, uz domaćine, predstaviti i gosti i izlagači iz zemlje i inozemstva, zakazan je za 10 sati, a druženje zaljubljenika u zemlju i njene plodove ove će godine biti obogaćeno i izborom stare sorte jabuka pod nazivom Kraljica jabuka Cernik 2023.

Uz izložbeni dio, manifestacija i ove godine ima edukativni karakter što će pokazati i brojna prateća predavanja stručnjaka i znalaca. Od 14 sati u prostoru Kulmerovog dvorca “startat” će i Dani cerničkog portugisca, poznata turistička eno-gastro priča posvećena autohtonoj vinskoj sorti koja se, svojim nježnim, slatkim okusom, sjajno sljubljuje s jesenskim plodovima, poput kestena koje će, uz brojne druge lokalne specijalitete, svima koji navrate, servirati domaćini.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn