SAČUVAJMO STARE SORTE “CERNIK 2022.”: Vrijeme je za novo proljetno edukativno-zabavno druženje

Datum objave: 03. 3. 2022. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, LAG Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Brodsko posavske županije, Općine Cernik i Hrvatskih šuma uprava Nova Gradiška u subotu, 5.ožujka, u mjesnom Hrvatskom domu pripremaju tradicionalnu razmjenu voćnih plemki i sjemenja povrća pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte Cernik 2022″. Jedinstveno je to edukativno druženje stručnjaka i hobista koje će i ove godine okupiti domaće i strane zaljubljenike u zemlju i njene plodove

Zahvaljujući entuzijazmu i angažmanu članova vrijedne lokalne Udruge vinogradara i voćara, Cernik je, posljednjih godina, diljem Hrvatske, pa i izvan nje, postao prepoznatljiv kao mjesto u kojem se, s puno stručnosti, znanja i ljubavi, čuvaju stare sorte voća, sjemenja starih sorti povrća, te začinskog i ljekovitog bilja. Potvrdit će to i ovogodišnja razmjena plemki, jedinstvena stručno-edukativna manifestacija koju je proteklih godina posjetilo više od stotinjak domaćih i stranih izlagača-voćara, stručnjaka i znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Njemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije.

S približavanjem proljeća, stiglo je i vrijeme za novo, ovogodišnje izdanje “priče”pokrenute prije sedam godina, zakazano za subotu, 5.ožujka, u prijepodnevnim satima. Uz priliku za razmjenu iskustava kao i razmjenu plemki i sjemenja, jer, riječ je o sortama koje su puno otpornije od onih novih, ne traže puno njege ni kemijsku zaštitu, manifestacija će i ove godine ponuditi niz korisnih stručnih predavanja-iskusnih znalaca s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Ministarstva poljoprivrede, kao i čuvara starih sorti. Vidimo se u subotu, u Hrvatskom domu u Cerniku.

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn