SAČUVAJMO STARE SORTE CERNIK 2020 – Uz stare sorte voća i sjemenje povrća nema straha od koronavirusa

Datum objave: 29. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

CERNIK- Udruga vinogradara i voćara Cernik, zajedno s LAG-om Zapadna Slavonija, novogradiškom Živom zemljom i OPG-om Hudolin, još se jednom potvrdila kao sjajan domaćin i uspješan organizator manifestacije “Sačuvajmo stare sorte” Cernik 2020. Ovogodišnje prvo izdanje manifestacije čiji nastavak slijedi na jesen, okupilo je 60-ak izlagača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, Njemačke, Austrije, a vrijednost priče prepoznali su i Ministarstvo poljoprivrede i Brodsko posavska županija.

Još jedna cernička priča pokrenuta entuzijazmom članova lokalne Udruge vinogradara i voćara, potvrdila se kao pun pogodak i manifestacija s potencijalom. Riječ je o četvrtoj razmjeni voćnih plemki i sjemenja povrća, “Sačuvajmo stare sorte-Cernik 2020.”, u Hrvatskoj jedinstvenoj edukativno-stručnoj priči s međunarodnim karakterom, čiji značaj prepoznaju i Ministarstvo poljoprivrede i Brodsko posavska županija. Uz mnogobrojne stručnjake, predstavnike Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, osječkog poljoprivrednog instituta, te resornog ministarstva, potvrdilo je to i 60-ak izlagača pristiglih iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Italije, Njemačke, Austrije i Hrvatske, kao i veliki broj posjetitelja-zaljubljenika u zemlju i njene plodove.

Organizirana s ciljem promocije ekološke proizvodnje, čuvanja i revitalizacije starih sorti voća, razmjene ideja, iskustava, ali i svega potrebnog za sadnju, manifestacija je to koja, iz godine u godine, potvrđuje i turistički potencijal, stvarajući, istovremeno, i pretpostavke za osnivanje svojevrsnog edukacijskog centra namijenjenog stručnjacima, znanstvenicima, hobistima i svima onima koji povratak prirodi smatraju imperativom, a ne tek prolaznim trendom.

Jer, upravo je u starim sortama, otpornijima na bolesti i štetočine, zdravlje. Istaknuli su to, pozdravljajući goste u prepunom mjesnom domu, bez straha od aktualnog korona virusa, načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić i predsjednik Udruge organizatora, Zvonko Živković.

“Uz priliku za ugodnim druženjem, susretom s prijateljima i istomišljenicima, način je ovo da sačuvamo stare sorte te svima onima koji se žele baviti eko proizvodnjom, omogućimo besplatnu razmjenu plemki, sjemenja, ideja, te, u konačnici i zdrav proizvod uzgojen u vlastitom vrtu. Što smo sijali, sadili i uzgojili, vidjet ćemo na jesen, kada, uz tradicionalnu manifestaciju Dani portugisca, slijedi i nastavak priče, kroz prezentaciju plodova i bogatstva zemlje.”, upoznao je prvi čovjek Općine Cernik.

Jedinstvenu poljoprivredno-zdravstveno-turističku priču osobnim je dolaskom podržao i župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić, pohvaljujući domaćine i organizatore za još jednu uspješnu manifestaciju. “Cernik zaslužuje ovakve događaje, jer je, kao mjesto i Općina, sam po sebi tradicija, a i riječ je o manifestaciji s potencijalom koji prepoznaje i Europa, što je, zasigurno i razlog da navratite.”, zaključio je prvi čovjek županije.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn